listopadu 09, 2008

Význam dinosauřích jmen - R

Sem budu psát o významu jmen pouze u rodů, která nejsou synonymy jiného rodu. Nebudou tady ani jména fosílií původně za dinosaury považovaných a později přeřazených jinam, ani různá lapsus calami. Budou se tady ale kromě validních rodů nacházet i nomina dubia a nomina nuda, a to bez upozornění. Také zde budou dinosauři, jejichž synonymizace s jiným rodem není potvrzená. A jako potvrzení jsem poněkud nekorektně bral fakt, jak je rod zobrazen na anglické wikipedii. Neručím ani za to, že se zde objeví všechna "pochybná" a "holá" jména. Validní rody by tu měly být všechny. Je nad mé síly psát ke každému rodu, proč byl pojmenován tak, jak byl, ale většinou to není těžké uhodnout. Některá jména jsou dána na počest určitým lidem - "Abelisaurus". Jiná souvisí s typickými znaky živočicha - "Acanthopholis" je dobrým jménem pro nodosaurida. Některá jména souvisí s tím, jak byla zachována kostra - "Amphicoelias" je reminiscencí na křehkost obratle, podle kterého byl rod popsán. Vůbec nejčastější je možná pojmenování podle místa nálezu - např. "Albertaceratops". Ve vzácnějších případech jména odkazují k mytologii, způsobu nálezu, typu fosilního materiálu či ke kombinacím předchozích možností.

Rahonavis - "oblačný/hrozivý pták"
Rajasaurus - "královský ještěr"
Rapator - "plenitel"
Rapetosaurus - "ještěr Rapeto"; Rapeto je postava obra v malgašské mytologii
Rayososaurus - "ještěr z (formace) Rayoso"
Rebbachisaurus - "ještěr kmene Ait Rebbach"; resp. "ještěr ze Sussexu" - pravěký kmen Regni žil na území dnešního Sussexu
Regnosaurus - "ještěr kmene Regni"
Rhabdodon - "vroubkovaný zub"
Rhoetosaurus - "Rhoetův ještěr" - Rhoetus je postava z řecké a římské mytologie
Richardoestesia - "pro Richarda Estese"
Rinchenia - "pro Rinchena" - na počest mongolského paleontologa Rinchena Barsbolda
Rinconsaurus - "ještěr z Rincón de los Sauces"
Riojasaurus - "ještěr z (provincie) La Rioja"
Rocasaurus - "ještěr z (města) General Roca"
Ruehleia - "pro Ruehleho" - na počest německého paleontologa Huga Ruehle von Lilienstern
Rugops - "svraštělá tvář"

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/
http://www.dinosauria.com/dml/names/dinor.htm

Abecední seznam dinosaurů pochází z http://www.dinosaurier-web.de/ a byl mírně doplněn z http://www.nationmaster.com/encyclopedia/List-of-dinosaurs. Pokud byste našli rod, který splňuje podmínky stanovené na začátku článku a není v něm uveden, napište jej prosím jako komentář ke článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.