listopadu 13, 2008

Volgadraco bogolubovi, nový rod a druh pterosaura ze svrchní křídy Ruska

Nový rod a druh azhdarchidního pterosaura s pojmenováním Volgadraco bogolubovi byl popsán týmem ruských paleontologů vedených Alexanderem Averianovem z Povolží v západním Rusku. Holotyp tvoří fragment ze zadní části mandibulární symfýzy (spodní části zobáku) a několik dalších postkraniálních částí kostry. Pterosaurus byl nalezen ve vrstvách Rybushka Formation, pocházející ze svrchní křídy (konkrétně se jedná o období spodního kampáno, tzn. stáří zhruba 80 milionů let) a spadající pod lokalitu Shirokii Karamysh 2 ležící v oblasti Saratov. Abstrakt studie se zmiňuje rovněž o tom, že se svými tělesnými rozměry a stupněm vaskularizace (čili cévního zásobení) mandibulárního zobanu se Volgadraco nacházel někde uprostřed mezi azhdarchidy střední velikosti rodů Azhdarcho a Bakonydraco, žijícími v období turonu a santonu, a obrovským "ultralightem druhohor" rodu Quetzalcoatlus (období maastricht), který byl největším známým létajícím obratlovcem všech dob. Další informace opět chybí. Můžeme si ještě snadno odvodit význam binomenu ("Bogoljubovův drak od Volhy"). Pro podrobnější informace (autapomorfie rodu, podrobná klasifikace založená na fylogenetické analýze, podrobnosti o anatomii apod.) je nutné počkat si na kompletní studii (nebo alespoň do té doby, než se o objevu ruského pterosaura dozví např. National Geographic).

Zdroj:

http://forum.wildprehistory.org/

Abstrakt studie:

Averianov, A. O., M. S. Arkhangelsky and E. M. Pervushov. 2008. "A New Late Cretaceous Azhdarchid (Pterosauria, Azhdarchidae) from the Volga Region", Paleontological Journal 42 (6):634-642

A new azhdarchid genus and species, Volgadraco bogolubovi gen. et sp. nov., is described based on an anterior fragment of the mandibular symphysis (mandibular beak) and some postcranial elements from the Rybushka Formation (Upper Cretaceous, Lower Campanian) of the Shirokii Karamysh 2 locality, Saratov Region. The new taxon is intermediate in size and vascularization of the mandibular beak between medium- sized Turonian-Santonian azhdarchids (Azhdarcho, Bakonydraco) and the giant Maastrichtian azhdarchid Quetzalcoatlus.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.