listopadu 12, 2008

Gobiceratops minutus, nový rod a druh ceratopa ze svrchní křídy Mongolska

Mezi další z dinosauřích taxonů, které byly popsány tento rok, patří i malý ceratop Gobiceratops minutus gen. et sp. nov. O popisu, jehož autorem je Vladimir R. Alifanov, bohužel opět chybí podrobnější informace. Jediným zdrojem tak zůstává abstrakt studie, a i ten se omezil na skutečně nejzákladnější informace. Dozvíme se z něj, že Gobiceratops je neoceratop patřící do "čeledě Bagaceratopidae", zahrnujícího hlavně menší živočichy bez mohutných rohů, které jsou charakteristické spíše pro velké ceratopy ze Severní Ameriky. Holotyp byl objeven na lokalitě Khermin Tsav, náležící do svrchnokřídové formace Baruungoyot Formation (jižní Mongolsko). Sestává z lebky dlouhé pouhých 3,5 cm. Abstrakt se nezmiňuje o tom, že by se jednalo o juvenilního jedince, při této velikosti to však lze předpokládat - vždyť i lebka rodu Microceratus, nejmenšího v současnosti známého ceratopa, byla dlouhá okolo 20 cm. Může se také jednat pouze o délku dochovaného fragmentu. Nasální část lebky včetně předního okraje očnice nasvědčuje blízké příbuznosti s druhem Bagaceratops rozdestvenskyi. Pokud se tato domněnka potvrdí, že narozdíl od jiných sub-kladů v rámci Neoceratopia je Bagaceratopidae asijského původu. Abstrakt se sice nijak nezmiňuje o etymologii binomického pojmenování, ta je ale naprosto zjevná ("malá rohatá tvář z pouště Gobi"). Pokud se časem o tomto rodu objeví podrobnější informace, napíšu o nich do nového článku.

Zdroje:

http://forum.wildprehistory.org/
http://hoopermuseum.earthsci.carleton.ca/ceratopsid/microceratops.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Microceratus

Abstrakt studie:

V. R. Alifanov, 2008, "The Tiny Horned Dinosaur Gobiceratops minutus gen. et sp. nov. (Bagaceratopidae, Neoceratopsia) from the Upper Cretaceous of Mongolia", Paleontological Journal N° 6, 2008, pp. 49-60

A new horned dinosaur, Gobiceratops minutus gen. et sp. nov. (Bagaceratopidae, Neoceratopsia), from the Upper Cretaceous Baruungoyot Formation of the Khermin Tsav locality (southern Mongolia) is described based on a 3.5-cm-long skull. The nasal included in the orbital border suggests relationship between the new taxon and Bagaceratops rozdestvenskyi. It is proposed that, unlike other neoceratopsian families, the family Bagaceratopidae is of Paleoasiatic origin.

1 komentář:

  1. Doplňující informace k tématu na Českém paleontologickém fóru:

    http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=1843

    OdpovědětVymazat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.