listopadu 10, 2008

Pitekunsaurus macayai, nový rod a druh titanosaura z Argentiny

Nový rod a druh titanosaura, Pitekunsaurus macayai byl popsán ze svrchnokřídových vrstev Neuquén Basin, argentinské lokality dinosauřími nálezy již proslavené (což se odrazilo i ve jménu několika dinosaurů). Bohužel, ačkoli Pitekunsaurus se na internetu vyskytuje již několik dní a má i svou (velmi skromnou) stránku na dvou jazykových mutacích wikipedie, stále nejsou k dispozici lepší zdroje než citace studie - chybí i obvyklý abstrakt. Zde je tedy několik málo údajů, které lze o novém sauropodovi říct. Jeho pozůstatky, objevené blízko města Rincón de los Sauces, byly popsány Leonardem Filippim a geologem Albertem Garridem z Museo Juan Olsacher de Zapala. Nalezený materiál sestává z mozkovny, kosti čelní, zubu, obratlů (4 cervikálních, 3 dorzálních a 4 kaudálních), fragmentů žeber, kosti loketní a fragmentu horní části kosti ramenní. Tužkovitý tvar zubu je typický pro pokročilé titanosaury. Z tvaru krčních obratlů lze odvodit, že šlo o živočicha s protáhlým, lehce stavěným krkem; ocasní obratle se zase nápadně podobají druhu Rinconsaurus caudamirus, u kterého je neobvyklý tvar této části skeletu jedním z charakteristických znaků. Je tedy možné, že oba živočichové jsou si blízce příbuzní. Další informace už se týkají pouze etymologie: rodové jméno je složeno ze slova "pitekun", které v jazyce indiánského národa Mapuche znamená "objevení" nebo "odkrytí (čehosi)", a řeckého "saurus", což znamená ještěr. Druhové jméno bylo titanosaurovi uděleno na počest výzkumníka ropné společnosti jménem Luis Mayaya, který fosilie objevil v březnu 2004 a předal je muzeu. Snad se o tomto rodu časem objeví detailnější informace - pokud ano, napíšu je samozřejmě na blog.

Leonardo S. Filippi, profesor paleontologie na Museo Carmen Funes de Plaza Huincul a jeden z autorů popisu rodu Pitekunsaurus při práci v terénu.

Zdroj (včetně obrázku):

http://www.dinozaury.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1123&Itemid=1

Citace:

Filippi, L.S.; and Garrido, A.C. (2008). "Pitekunsaurus macayai gen. et sp. nov., new titanosaur (Saurischia, Sauropoda) from Upper Cretaceous Neuquén Basin, Argentina". Ameghiniana 45 (3): 575-590.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.