listopadu 22, 2008

Okrajově o nových "pterosauřích" studiích

Na Českém paleontologickém fóru se opět objevila nová dávka informací o nových studiích. Na blog se pochopitelně chystám napsat o všech, které souvisejí s dinosaury nebo pterosaury. Dnes začínám těmi, ze kterých mám k dispozici pouze velmi malé množství informací - jen krátkou citaci. Jde o dvě studie (nebo jednu "dvojitou" studii) Kevina Padiana, publikované ve zvláštním žurnálu Special Papers in Palaeontology. Ten vydává společnost PalAss (The Palaeontological Association) spolu se známějším a podstatně rozsáhlejším žurnálem Palaeontology, který obsahuje všechna témata od mikropaleontologie přes systematiku a funkční morfologii až po paleoenvironmentální rekonstrukci. Special Papers in Palaeontology vychází dvakrát do roka, v každém vydání se ale nachází pouze jediná studie - to ovšem nijak neovlivňuje její kvality, které jsou plně srovnatelné se všemi jinými z žurnálu Palaeontology.

První (část) studie se zabývá ramforynchoidním spodnojurským pterosaurem druhu Dorygnathus banthensis. Druhá (část) potom dorygnatovým příbuzným, rovněž pocházejícím ze spodní jury - rodem Campylognathoides. Od tohoto rodu byly popsány tři druhy, dva z nich jsou však mladšími synonymy jiných rodů.

Zdroje:

http://forum.wildprehistory.org/
http://www.palass.org/modules.php?name=palaeo&sec=publications&page=67

Citace studií:

Padian, K. 2008. The Early Jurassic pterosaur Dorygnathus banthensis (Theodori, 1830). Special Papers in Palaeontology 80:1-64.

Padian, K. 2008. The Early Jurassic pterosaur Campylognathoides Strand, 1928. Special Papers in Palaeontology 80:65-107.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.