listopadu 19, 2008

Odhalen původce 77 milionů let starých fosilních vajec

Fosilizované hnízdo z období svrchní křídy, o průměru zhruba půl metru a obsahující nejméně 12 fragmentů vajec dlouhých přes 12 centimetrů, původně tvořilo součást soukromé kolekce sběratele z kanadského Calgary. V roce 2006 jej však získalo Royal Tyrell Museum v kanadském Drumhelleru a nyní tuto unikátní fosilii (původně nalezenou v devadesátých letech v Montaně) prozkoumala paleontoložka Darla Zelenitsky z University of Calgary a Francois Therrien, kurátor dinosauří paleoekologie v tomto muzeu. V blízké budoucnosti bude zřejmě hnízdo vystaveno jako další exponát. Výsledkem je studie publikovaná 9. listopadu tohoto roku v žurnálu Palaeontology. Bohužel, opět nastává případ, kdy nemám k dispozici ani abstrakt studie, takže veškeré další informace jsou přejaté z neodborných zdrojů. Už při prvním prozkoumání bylo zřejmé, že hnízdo má daleko větší hodnotu, než si vědci původně mysleli. Nepotvrdil se totiž dosavadní předpoklad, že patřilo hadrosaurovi neboli kachnozobému dinosaurovi - hnízd od těchto dinosaurů známe velké množství (např. od rodu Maiasaura v Two Medicine Formation v západní Montaně).

Některé charakteristiky hnízda totiž kachnozobým dinosaurům neodpovídaly a po kompletaci dat bylo zřejmé, že jde o maniraptora - buď dromaeosaurida podobného rodu Velociraptor nebo o caenagnathida (oviraptorosaura blízce příbuzného rodu Chirostenotes). Ze svrchní křídy Severní Ameriky bylo dosud známo pouze jediné maniraptoří hnízdo - patřilo rodu Troodon a bylo asi 67 milionů let staré. Objev může být užitečný pro získání nových poznatků o dinosauří péči o vejce, vývoji nevylíhlého mláděte, stavbě hnízda a hnízdním chování obecně. To se zřejmě u malých teropodů příliš nelišilo od současných ptáků. Samotné hnízdo staré 77 milionů let (pochází tedy z kampánu, předposledního stupně svrchní křídy) má podobu prstence vajec uspořádaných okolo plochého centrálního vrcholku, na kterém seděl teropod zahřívající snůšku. Podle Therriena tato stavba hnízda svědčí o tom, že matka hnízdo vytvořila z čerstvě usazeného písku, snad blízko břehu nějaké řeky. Therrien rovněž tvrdí, že jejich analýza umožňuje zjistit, jak daleko do minulosti sahají takové typicky ptačí návyky a znaky, jako je stavba hnízd, zahřívání vajec nebo vejce zašpičatělé na jednom konci.

Podoba fosilizovaného hnízda se zřetelnými otisky vajec a dva možní kandidáti na jeho původce - dromaeosauridní a caenagnathidní teropod.

Zdroje:

http://www.chinapost.com.tw/life/discover/2008/11/15/183333/Rare-nest.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081113181200.htm
http://news.nationalgeographic.com/news/2008/11/081114-dinosaur-photo.html

Zdroj obrázku:

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/11/081114-dinosaur-photo.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.