října 03, 2008

Pachyrhinosaurus lakustai - nový druh popsán z kanadské Alberty

Nový druh relativně dobře známého "rohatého dinosaura" (zástupce kladu Ceratopia) rodu Pachyrhinosaurus byl popsán paleontology Philipem J. Curriem, Wannem Langstonem Jr. a Darrenem Tankem od Pipestone Creek v kanadské Albertě. Jde o druhý druh tohoto rodu - první, P. canadensis, byl popsán kanadsko-americkým paleontologem Charlesem Mortramem Sternbergem (synem slavného Charlese H. Sternberga) roku 1950. Bližší údaje o samotném novém druhu bohužel zatím nejsou na internetu dostupné, stejně jako podrobnější popis morfologických a anatomických rozdílů, které Currieho a kolektiv vedly k vytvoření nového druhu. Zatím je znám pouze fakt, že nový druh je menší a vykazuje mnoho drobnějších rozdílů v rozích a hrbolcích na kostěném límci (připomeňme si, že P. canadensis, měřil asi 6 m a vážil kolem 3 až 4 tun). Currie, Langston a Tanke se rozhodli pro méně obyvklý krok - publikovat svou skutečně rozsáhlou studii o 152 stranách jako knihu s názvem "A New Horned Dinosaur from an Upper Cretaceous Bone Bed in Alberta" (viz zde).

Trojrozměrný počítačový render kostry nového druhu Pachyrhinosaurus lakustai

Byl nalezen fosilní materiál z 27 koster druhu P. canadensis. Zřejmě zde zemřelo celé stádo těchto tvorů, možná při přechodu řeky nebo zkatastrofálních záplavách. Podle Dr. Currieho, slavného paleontologa a profesora dinosauří paleobiologie na University of Alberta nebyla kanadská severozápadní Alberta známá nálezy dinosauřího materiálu (narozdíl od jihozápadní části této provincie, odkud známe dinosauří fosilie již od čtyřicátých let) - dokud zde roku 1972 nezačal kopat paleontolog Al Lakusta a dokud oblast nezačalo studovat Royal Tyrell Museum (sídlící v Drumhelleru) - od roku 1986 se zde začaly uskutečňovat vykopávky. Hustota nálezů na Pipestone Creek "bonebed" je výjimečná - dosahuje až neuvěřitelné hodnoty 100 fosilizovaných kostí na metr čtvereční - a převyšuje hustotu nálezu na mnoha jiných nalezištích ceratopů v Albertě. Kvalita nálezů je zde vynikající a není těžké jej zde nalézt. Počet fosilizovaných kostí z různých geologických období zde umožňuje komplexní výzkum týkající se dinosauřího chování a růstových vzorců. Naleziště totiž zahrnuje kosti starých i mladších jedinců, díky čemuž je možné odchylky od růstových vzorů a případný sexuální dimorfizmus nebo ověřit hypotézy o životním stylu dinosaurů zde nalezených. Celkově zde bylo nalezeno 3500 kostí včetně 14 lebek jen od rodu Pachyrhinosaurus!. I nový nález druhu P. canadensis, starý 72,5 milionů let (stupeň kampán), může být významný pro výzkumy ekosystémů svrchnokřídové severozápadní Alberty. Nový druh své jméno dostal na počest již zmíněnému Alu Lakustovi, amatérskému sběrateli fosilií a učiteli ve městě Grande Prairie. Oznámení o tomto pojmenování bylo rovněž učiněno v Grande Prairie ve středu večer. Philip Currie Lakustovi složil poklonu svým prohlášením, že jeho objevy zanesly severní Albertu do paleontologických map.

Zdroje:

http://www.physorg.com/news142157069.html
http://www.dinosaurier-web.de/galery/pages_p/pachyrhinosaurus.html
http://www.canada.com/edmontonjournal/news/story.html?id=5567d652-acf5-4677-990f-7c5dad92505b http://ago.mobile.globeandmail.com/generated/archive/RTGAM/html/20081002/wdino26.html http://www.cbc.ca/canada/edmonton/story/2008/10/02/grandeprairie-dinosaur.html

Zdroj obrázku:

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081002092856.htm

Citace:

Currie, P. J., Langston, Jr., W., Tanke, D. H., 2008. A New Horned Dinosaur from an Upper Cretaceous Bone Bed in Alberta. NRC Press. 152pp. ISBN-13 9780660198194.



(k dispozici tentokrát nemám celý abstrakt)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.