října 04, 2008

243 milionů let staré stopy z Německa údajně patří dinosaurům

Kdy se objevili první dinosauři? S jistotou dříve než před 230 miliony let - z této doby již známe prosauropody z Madagaskaru. Jen o něco mladší (asi 228 milionů let) jsou potom známější nálezy z Argentiny - Pisanosaurus, Herrerasaurus a Eoraptor. Předpokládá se, že ze svých archosauřích předků se dinosauři vyvinuli asi před 235 - 245 miliony let, tj. na přelomu středního a svrchního triasu. Nález z Německa ale možná může to, co bylo dosud jen odhadem nezpochybnitelně potvrdit. Je však nutné zachovat počáteční skepticismus. Regional Museum of Prehistory ve městě Halle (východní Německo) představilo 2. října údajně dinosauří stopy staré 243 milionů let. Pokud by byla klasifikace a datování určena správně, jednalo by se nejen o nejstarší dinosauří stopy, ale i nejstarší důkaz dinosauří existence vůbec.

34 stop svou velikostí - délka asi 35 cm - ukazuje na živočicha dlouhého asi šest metrů a vážícícho až 800 kilogramů, uvedl paleontolog Dr. Cajus Diedrich, člen týmu, který stopy nalezl. Živočich, ať už byl dinosaurem nebo ne, byl tedy poměrně velký; srovnatelný např. s asi o 15 milionů let mladším dinosauřím rodem Herrerasaurus, známým z Argentiny. Otisky končetin byly nalezeny již v říjnu 2007 v průběhu prací vedených profesorem Diedrichem. I zde jsou ovšem na místě značné pochybnosti, zda stopy opravdu patřily dinosaurům - z příslušného období (střední trias, stupeň anis) nejsou dobře zdokumentované ani pozůstatky vývojově primitivnějších dinosauromorfů. Naopak, stopy jsou jen o něco málo mladší než předpokládané rozdělení archosaurů na dvě hlavní linie - Crurotarsi a Ornithodira - které zřejmě nastalo na samém začátku triasu. Není příliš pravděpodobné, že by se dinosauři objevili jako samostatná skupina jen několik milionů let poté, co se poprvé objevil společný předek všech ornitodirů.

Zdroj:

http://www.exonline.com.mx/diario/noticia/global/vueltaalmundo/exhiben_huellas_de_dinosaurio_de_243_millones_de_anos/370111

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.