září 09, 2008

[popis] Supersaurus

Supersaurus

Klasifikace
Saurischia
Sauropodomorpha
Sauropoda
Eusauropoda
Neosauropoda
Diplodocoidea
Diplodocimorpha
Flagellicaudata
Diplodocidae
Diplodocinae

Období
svrchní jura (kimmeridž - tithon)
154 - 142 Ma

Délka
33 - 35 m

Hmotnost
35 - 40 tun

Výskyt
Morrison Formation, západní Colorado, USA

Druhy
S. vivianae Jensen, 1985

Synonyma rodu
Supersaurus Jensen, 1985
= Ultrasauros Olshevsky, 1991
= Dystylosaurus Jensen, 1985

Informace
Jednoho z největších zástupců kladu Diplodocidae nalezl paleontolog Dr. James A. "Dinosaurus" Jensen roku 1972 v lokalitě Dry Mesa ve vrstvách ze svrchní jury. Jensen nezapíral, že jeho cílem bylo od začátku objevit co největší dinosaury, a tento sen se mu splnil. V létě roku 1972 našel jeho syn, pracující blzíko tábora, obrovskou lopatku. Ta byla 2,5 m dlouhá, druhá - kterou nalezl sám Jensen - dokonce 2,75 m dlouhá a pocházely tedy od různých exemplářů. Později byla nalezena i pánevní kost přes dva metry široká a stejně tak i vysoká. Podle těchto fosílií byla dinosaurova délka odhadnuta na 40 m - později se uvádělo dokonce 42 m. Dnešní reálnější odhady, založené na kompletnějším materiálu se pohybují pod 35 m. To je zhruba na úrovni největšího jedince supersaurovi blízce příbuzného druhu Diplodocus longus. Roku 1985 popsal sauropoda jako rod Supersaurus (význam jména pravděpodobně netřeba objasňovat), zahrnující do dnešní doby jediný objevený druh: S. vivianae.

Supersaura provázely nejasnosti už od jeho objevení. Nejprve byl totiž povážován za brachiosaurida, a to ne malého: odhad výšky byl 15 m. Teprve po nálezu dalších fosílií byl přeřazen ke kladu Diplodocidae (někteří autoři tuto výšku uvádějí zároveň se zařazením do čeledi Diplodocidae, což je chybné). Roku 1979, prakticky na stejném místě a přímo před televizním štábem, objevil další lopatku. Byla rovněž 2,75 m dlouhá, ale výrazně širší. Jelikož se našlo ještě několik obratlů a další, značně neúplné části kostry, byly fosilie přisouzeny brachiosauridovi velmi velkých rozměrů. Jensen ho popsal jako druh "Ultrasaurus" macintoshi. Dinosaurus měl i podle střízlivých odhadů dosahovat 60 tun, 15 m výšky a 31 m délky, optimističtější odhady vedly až ke zcela nereálným hodnotám - 136 tunám hmotnosti apod. Ukázalo se však, že rod Ultrasaurus už existuje - nalezený v Jižní Koreji roku 1961 a popsaný roku 1983. Ačkoli si Jensenův sauropod prefix "ultra" v názvu zasloužil více (U. tabriensis měřil 15 m na délku), podle pravidel zoologické nomenklatury musel rod dostat nové jméno. To mu udělil roku 1991 paleontolog Olshevsky - pozměnil jediné písmeno na konci, takže z ultrasaura se stal "Ultrasauros".

Později se však ukázalo, že celý Ultrasauros je chiméra, nikdy neexistující monstrum sestavené z cervikálních obratlů supersaura a skapulakorakoidu jakéhosi velkého jedince druhu Brachiosaurus altithorax, který oproti běžným jedincům svého druhu musel být mimořádně velký (na podobně velkého jedince ukazují i nálezy v africkém Tendaguru - po nálezu ultrasaura byly dokonce přisuzovány právě jemu). Jelikož byl Ultrasauros popsán hlavně na základě supersaurových obratlů, stal se jeho mladším synonymem. Spolu se supersaurem roku 1985 Jensen popsal i druh Dystylosaurus edwini, údajného brachiosaurida. Ten měl žít koncem jury a jeho fosílie - část dorzální páteře - byly nalezeny ve formaci Morrison. Tyto fosílie však rovněž patřily supersaurovi a i Dystylosaurus je jeho mladším synonymem.

Dnes ze supersaura kromě již jmenovaných fosílií známe i dvě kosti zadních končetin, dvě žebra a několik ocasních obratlů. Před nedávnem byl objeveny i nové fosílie supersaura ve Wyomingu ("Jimbo the Supersaur"); po výkopových pracích bude kostra preparována ve Wyoming Dinosaur Center.

Rekonstrukce


Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Supersaurus
Záhada dinosaurů - Jaroslav Mareš, 1993
Velcí dinosauři - Zdeněk Špinar a Philip Currie, 1994
http://forum.wildprehistory.org/
http://dinosaurjim.com/
http://www.dinoruss.com/

Zdroj obrázku:

http://raul-martin.net/

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.