září 09, 2008

[popis] Rahonavis

Rahonavis

Klasifikace
Saurischia
Theropoda
Neotheropoda
Averostra
Tetanurae
Coelurosauria
Tyrannoraptora
Maniraptoriformes
Maniraptora
Eumaniraptora
Paraves
Deinonychosauria
Dromaeosauridae
Unenlagiinae

Období
svrchní křída (kampán - ?maastricht)
83 - ?65,5 Ma

Velikost
délka až 40 cm
výška až 15 cm

Hmotnost
?100 gramů

Výskyt
Maevarano Formation, provincie Mahajanga, severozápadní Madagaskar

Druhy
R. ostromi (Forster, Sampson, Chiappe & Krause, 1998) zabral Griveaud, 1975

Synonyma rodu
Rahonavis Forster et al., 1998b
= Rahona Forster et al., 1998a non Griveaud, 1975

Informace
Rahonavis je rod malého teropodního dinosaura z kladu Dromaeosauridae, který žil ve svrchní křídě na území dnešního severního Madagaskaru. Nekompletní fosilizovaná kostra je uložena ve sbírkách University of Antanananarivo pod katalogovým číslem 8656. Stejně jako všichni teropodi i Rahonavis byl predátorem a podobně jako jeho známější příbuzný Velociraptor disponoval srpovitým drápem na druhém prstu zadní končetiny. Rahonavis byl původně popsán jako Rahona ostromi, ale jméno bylo autory původního popisu změněno po zjištění, že toto jméno už je zabráno lymantriidním motýlem popsaným již roku 1975. Rodové jméno kombinuje malgašské slovo "Rahona" znamenající "oblak" nebo "hrozba" s latinským "avis" - pták. Druhové jméno bylo zvláštnímu dinosaurovi uděleno na počest paleontologa Johna H. Ostroma, který v šedesátých letech částečně změnil obecný pohled na dinosaury.

Fosilizované pozůstatky rahonavise byly objeveny společnost expedicí State University of New York a University of Antananarivo blízko vesnice Berivotra v provincii Mahajanga. Rahonavis je znám podle jediného exempláře, ze kterého se zachovaly oba femury i tibie, synsakrum, levá lopatka, pravá kost vřetenní, pravá kost loketní, pánevní kosti části ocasu a kosti metatarzální. Rahonavis byl o něco větší než jeho blízký příbuzný, slavný prapták Archaeopteryx - asi jako dnešní havran. Dále byl nalezen hrudní obratel nejvíce podobný právě rahonavisovi ve 100 milinoů let starých sedimentech z marocké oblasti Kem-Kem, vzhledem k většímu neurálnímu kanálu se ale zřejmě jedná o jiný rod.

Navzdory velkému počtu ilustrací zachycující rahonavise v letu není jisté, jestli tento živočich opravdu létal. Někteří dokonce rahonavise považují za chiméru sestávající ve skutečnosti z předních končetin ptáka a kostry dromaeosaurida a za nomen dubium. Blízko místa, kde byly nalezeny rahonavisovy fosilizované pozůstatky byly také nalezeny fosilie primitivního ptáka Vorona berivotrensis, takže tuto možnost nelze zcela zavrhnout. Podobný omyl už paleontologové udělali v případě proslulého "archaeoraptora", kdy se dokonce stali obětmi záměrného podvodu. Řada jiných vědců, včetně autorů původního popisu, však trvá na tom že se jedná o jediného a reálně existujícího živočicha. Všechny kosti byly nalezeny na velmi malé ploše, jak zdůrazňuje Luis Chiappe. Ten se také domnívá, že Rahonavis pravděpodobně mohl létat. Jeho loketní kost je větší a robustnější než archaeopterygova, a tento fakt - spolu s dochovanými letkami - svědčí o tom, že Rahonavis měl silnější křídla než Archaeopteryx a byl tak i lepším letcem, ačkoli v porovnání s dnešními ptáky byl stále ještě ve vzduchu neohrabaný.

V minulosti existovaly spory o rahonavisovu fylogenetickou pozici - někdy byl pokládán za zástupce kladu Aves, tedy za ptáka, jinými zase za neptačího dromaeosaurida. Je jedním z dinosaurů, kteří prokazatelně byli opeření. Stavba kostry ukazuje na typického dromaeosaurida. Vzhledem k velmi blízké příbuznosti primitivních ptáků a dromaeosauridů (a schopnost letu se navíc mohla vyvinout vícekrát nezávisle na sobě) je obtížné jej zařadit mezi ptáky nebo ho z nich vyčlenit. Autoři popisu navrhovali, že by se mohlo jednat o blízkého příbuzného známého rodu Archaeopteryx, a v tom případě by se jednalo o zástupce kladu Avialae*. Podle studie Makovicky et al., 2005 je Rahonavis blízce příbuzný jihoamerickým dromaeosauridům Unenlagia a Buitreraptor, a jedná se tedy o zástupce kladu Unenlagiinae. Norell et al., 2006 rovněž zařadili rahonavise do kladu Unenlagiinae jako sesterský taxon rodu Unenlagia, což potvrdila i studie Turner et al., 2007.

* Klad Avialae je velmi často používaný, ale je neaktivní, protože není opatřen definicí, resp. různí autoři ho definují různě. Např. podle studie Padian, 2004 se jedná o žijící ptáky a všechny maniraptory bližší žijícím ptákům než dromaeosauridovi rodu Deinonychus. Většinou bývá považován za sesterský taxon Deinonychosauria v rámci Eumaniraptora/Paraves.

Rekonstrukce


Stavba kostry a její porovnání s předpokládaným tvarem těla...


...a samotná fosilizovaná kostra:



Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rahonavis
http://en.wikipedia.org/wiki/Dromaeosauridae#Phylogeny
http://cas.bellarmine.edu/tietjen/images/theropod_ancestry_of_birds.htm
http://www.dinosaurier-web.de/galery/pages_r/rahonavis.html
http://www.dinodata.org/index.php?option=com_content&task=view&id=7340&Itemid=67
http://www.taxonsearch.org/dev/taxon_edit.php?tax_id=46&Action=View

Zdroje obrázků:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/b/ba/20070807062030!Rahonavis_BW.jpg
http://cas.bellarmine.edu/tietjen/images/theropod_ancestry_of_birds.htm
http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=724

Můžete si prohlédnout alternativní verzi popisu tohoto dinosaura vypracovanou Jiřím Meixnerem, která je dostupná zde na Českém paleontologickém fóru.

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.