září 09, 2008

[popis] Heterodontosaurus

Heterodontosaurus

Klasifikace
Ornithischia
Heterodontosauriformes
Heterodontosauridae
Heterodontosaurinae
Heterodontosaurini

Období
spodní jura (hettang)
199 - 196 Ma

Velikost
délka až 1,2 m
výška 40 cm

Hmotnost
19 - 45 kg

Výskyt
Upper Elliot Formation, Jihoafrická republika

Druhy
H. tucki Crompton & Charig, 1962

Synonyma rodu
/

Informace
Heterodontosaurus byl malý bipední ptakopánvý dinosaurus žijící na území dnešní Jihoafrické republiky na přelomu triasu a jury. Tvarem těla nebyl příliš odlišný od hypsilofodontidů. Podobně jako oni byl zřejmě rychlým běžcem. Primární složku jeho stravy tvořily rostliny, ale spekuluje se i o fakultativní karnivorii. Svědčí o tom jeho dva špičáky podobných zubům masožravců. Většina vědců ale předpokládá, že tyto zuby sloužily spíše k vyhrabávání kořínků ze země nebo pro zapůsobení na samice či samčí rivaly. Je možné, že šlo o znak sexuálního dimorfizmu, dnes je ale obtížné zjistit, jestli špičáky měla obě nebo jen jedno pohlaví. Faktem je, že známe dvě morfologické varianty tohoto rodu. Někdy bývají prezentovány jako dva samostatné druhy, možná se ale jedná o odlišná pohlaví téhož druhu. V minulosti byl kvůli značné podobnosti (až na absenci špičáků) považován za samici heterodontosaura i rod Abrictosaurus.

Heterodontosaurus měl dlouhou a úzkou pánev s kostí stydkou připomínající pokročilejší ptakopánvé. Neobvyklým znakem je pětiprstá přední končetina, přičemž dva prsty byly posatveny proti zbylým třem. Tento znak umožňoval heterodontosaurovi uchopit a manipulovat s potravou.

Nejzajímavějším znakem heterodontosaura je přítomnost hned tří různých typů zubů v čelisti (jméno "Heterodontosaurus" znamená doslova "ještěr s různými zuby"). Většina dinosaurů (a plazů vůbec) měla jen jeden typ zubů. Kromě již zmíněných velkých špičáků uprostřed dolní čelisti se v tlamě podivného dinosaura nacházely ještě menší špičáky v horní čelisti, mezi nimi ostré řezáky, které zřejmě štípaly větvičky a listy a po stranách mnoho menších zubů. Ty mohly ve spojením s mohutným tvářovým svalstvem sloužit ke žvýkání potravy. To je způsob zpracovávání potravy mezi dinosaury nijak neobvyklý, zato ostatní plazi ho neovládají a potravu rozmělňují až v žaludku.

Rekonstrukce


Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Heterodontosaurus
http://www.myjurassicpark.com/heterodontosaurus.html

Zdroj obrázku:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Heterodontosaurus.jpg

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.