září 27, 2008

Paleontolog Nate Murphy obviněn z krádeže dinosauřích fosilií

Ačkoli podle Roberta Bakkera, slavného paleontologa a kurátora paleontologie v Houston Museum of Natural Sciences nebyl slavný brachylofosaurus Leonardo nijak poškozen hurikánem Ike, který se před dvěma týdny přehnal nad pobřežím Mexického zálivu, jeho objevitel o takovém štěstí mluvit nemůže. Nate Murphy, o kterém jsem na blog psal v souvislosti s nedávnou studií, byl obviněn z trestného činu krádeže fosilií malého "raptora".

Jako výsledek jeden rok trvajícího vyšetřování státní žalobci uvedli, že Murphy lhal ohledně místa nálezu fosilie, aby mohl prodat její repliky. Cena skutečné fosilie se přitom odhaduje na 150 000 - 400 000 dolarů. Připomeňme si, že Nate Murphy byl po 15 let vedoucím Dinosaur Field Station ve městě Malta (Phillips County, Montana). Z tohoto postu odstoupil 1. července 2007 - měsíc potom, co bylo zahájeno vyšetřování, na kterém se podílelo mimojiné i FBI. Murphy prohlásil, že pokud by měl v úmyslu prodávat fosilie, které celá léta nalézal, už by mohl být milionářem.

Murphyho nejslavnějším objevem je bezesporu Leonardo, mineralizovaná "mumie" juvenilního hadrosaurida druhu Brachylophosaurus canadensis, ze kterého se zachovaly i otisky měkkých tkání (svalů, kůže a vnitřních orgánů). Jedinec byl kompletní přibližně z 90% a je tak právem zván "nejlépe zachovaným dinosaurem všech dob". Pod tímto označením byl dokonce zapsán do Guinessovy knihy rekordů. "Mumie" je stará 77 milionů let a pomohla paleontologům objasnit některé aspekty dinosauřího života do té doby neznámé.

Otázkou je, kdo vlastně Murphym nalezené fosilie vlastní. Murphy totiž uzavřel dlouhodobou dohodu s rodinou Hammondových, na jejichž pozemku několik desítek kilometrů severně od města Malta Murphy prováděl vykopávky. Podle přísežného prohlášení Murphy souhlasil s tím, že všechny významné nálezy nahlásí rodině Hammondových předtím, než je vykope a že všichni zde nalezení dinosauři budou z 50% majetkem Hammondových a z 50% Murphyho Dinosaur Field Institute.

Murphy tvrdí, že obvinění z krádeže "raptora" jsou jednoduše nedorozuměním. Uvedl, že dinosaura o velikosti krocana nalezl jeho syn pod fosilizovanou želvou a on si neuvědomil, o co jde. Údajně o tom neřekl Hammondovým proto, že se obával jejich případného úmyslu "umístit cenovku na každou fosilii, kterou najdeme". Murphy rovněž zdůraznil, že nikdy neprodal žádnou fosilii. Jeho syn nicméně podle Murphyho výpovědi někdy menší fosilie prodával, nikdy z nich však nezískal větší obnos.

Obvinění Nata Murphyho šokovalo mnoho vědců, včetně paleontologa Davida Trexlera, který byl spoluautorem několika studií o Leonardovi a s Murphym se zúčastnil několika vykopávek. "Skutečně mě to ranilo", komentoval případ. Poněkud jiné stanovisko zaujal k případu Robert T. Bakker. Jeden z nejslavnějších paleontologů současnosti uvedl, že ho znepokojovaly některé věci, které od Murphyho slyšel při svém prvním setkání - např. často opakované tvrzení, že je vnukem jedné z prvních paleontoložek, Neldy Wright, která ho vzala na jeho první vykopávky, když mu bylo 11 let. Bakkerovi i dalším měl Murphy rovněž říct, že jeho dědeček a manžel Wrightové byl Clifford Price - další paleontolog. Bakker, který učil na Harvard University, když zde Wright pracovala, se s ní pravidelně setkával několik let a věděl, že nikdy nebyla vdaná. "Má rodina je mou osobní záležitostí," odporuje Murphy. "Pokud Bob pochybuje o tom, kdo mí příbuzní jsou, musí vysvětlit, jak vím to co vím," dodává.

Většina vědecké veřejnosti se obecně shoduje na tom, že nejpodstatnější jsou Murphyho fosilie samy o sobě, bez ohledu na pochybnosti ohledně jejich objevitele. Leonarda už Murphymu nikdo nevezme. V jistém smyslu to uznal i Howard Hammond: "Uvědomujume si, že bez Nata by všechny tyto úžasné fosilie zřejmě pořád byly pohřbeny v zemi. Zbytek světa by neměl příležitost se o nich dozvědět.". Zároveň však tvrdí: "Nate udělal několik skutečně špatných rozhodnutí, a my se cítíme být poněkud zrazeni."


Nate Murphy (zcela vpravo) na společné fotografii z roku 2006 s Robertem T. Bakkerem (zcela vlevo).

Zdroje:

http://www.greatfallstribune.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080910/NEWS01/809100301
http://www.billingsgazette.net/articles/2008/09/16/news/state/18-dinodiggers.txt

Zdroj obrázku:

http://www.billingsgazette.net/articles/2008/09/16/news/state/18-dinodiggers.img

Více o tomto smutném případu se můžete dozvědět klepnutím na odkazy uvedenými mezi zdroji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.