září 04, 2008

Oblíbené webové stránky

Stránky, o kterých tady píšu, jsou výborným zdrojem informací pro ty, které zajímají dinosauři nebo paleontologie obecně. Často na ně budu odkazovat v popisech dinosaurů apod.

V češtině:

Wild Prehistory

Autor: Daniel Madzia

Nejkvalitnější zdroj informací o dinosaurech (ačkoli se nezabývá pouze jimi) na českém internetu. Důraz na téma fylogeneze. Zpracování populárně-naučnou formou by mělo uspokojit široké spektrum zájemců o paleontologii.

Dinosauria

Autor: Vladimír Socha

Kvalitní zavedený blog, který se kromě paleontologie zabývá i dalšími tématy (historie, atletika). V archivu blogu je možné najít zprávy o nových objevech a poznatcích o dinosaurech za poslední tři roky.

EasyBlog

Autor: Jiří Meixner

Blog, který je, podobně jako ten můj, teprve v začátcích, ale do budoucna slibuje podrobné informace o paleontologii. Podobně jako na Wild Prehistory a zde i na EasyBlogu můžete najít popisy dinosaurů vypracované jednou určitou formou.

České paleontologické fórum

Autor: Daniel Madzia

Přes deset tisíc příspěvků komentujících aktuální objevy a diskutujících o paleontologii v plné šíři smyslu tohoto slova. Zdroj informací, který každý může spoluvytvářet. Členové fóra pořádají mj. i společné akce a zakládají občanské sdružení Klub Dinosauří Paleontologie. Jediná podstatná věc, která fóru, chybí, je více aktivních členů. Pokud někdo se zájmem o vymřelé organismy čte tento článek a ještě není registrován na ČPF, měl by to rychle změnit :-) Na fóru také najdete autory této i předchozích stránek:

Daniel Madzia - nemá přezdívku; vystupuje pod svým jménem

Vladimír Socha - "Bakker"

Jiří Meixner - nemá přezdívku; vystupuje pod svým jménem

Já (David Černý) - "radevic dyn"

V jiných jazycích:

Dinozaury.com!

I kdybyste rozuměli v polštině jen každému druhému slovu, stanou se pro vás tyto stránky dobrým zdrojem (nejen) dinosauřích aktualit. Stejnojmenná rubrika mého blogu z nich bude určitě často čerpat.

Dinozaury.com! - nasze forum

Fórum předchozích stránek, které bezesporu inspirovalo vznik ČPF. Širší členská základna. Narozdíl od své české obdoby, kde jsou popisy dinosaurů stále vzácným jevem, obsahuje fórum Dinozaury.com! popisy velké většiny dinosauřích rodů - 550 z aktuálních zhruba 650.

Index of /~tholtz/G104/figures/

Soubor kladogramů různých skupin dinosaurů od známého paleontologa Thomase Holtze, doplněných i obrázky. Výpis synapomorfických a autapomorfických znaků pro jednotlivé klady.

Dinosaurier-Web.de

Ačkoli jazyk neovládám, oceňuji na této stránce především abecední seznam dinosaurů s podrobnými informacemi o původu názvu a tělesných rozměrech, které uvádí i v případech, kdy jinde tyto údaje nejsou dostupné. Stránka neumožňuje kopírování údajů.

Dinosauria

Skvělá stránka s velkým množstvím informací, a to teprve začíná. Jeden z nejcennějších zdrojů paleontologických aktualit - jsou zde dostupné abstrakty studií, které se navzdory názvu stránky rozhodně netýkají jen dinosaurů. Velmi užitečná webová stránka.

Palaeoblog

Stránka s velkým množstvím zajímavých článků, jako je např. molekulární analýza proteinů tyrannosaura nebo nejpřesnější datování rozhraní křída/terciér.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.