září 04, 2008

[popis] Gigantoraptor

Gigantoraptor

Klasifikace
Saurischia
Theropoda
Neotheropoda
Averostra
Tetanurae
Avetheropoda
Coelurosauria
Tyrannoraptora
Maniraptoriformes
Maniraptora
Eumaniraptora
Oviraptoriformes
Oviraptorosauria
Caenagnathoidea
Oviraptoridae

Období
svrchní křída (santon)
85 Ma

Velikost
délka 8 m
výška 3,5 m

Hmotnost
více než 1400 kg

Výskyt
Formace Iren Dabasu, Vnitřní Mongolsko, Čína

Druhy
G. erlianensis Xu et al., 2007

Synonyma rodu
/

Informace
Gigantoraptor je jedním z několika opeřených dinosaurů, kteří nejsou řazeni do kladu Avialae, tedy mezi ptáky, a jejichž nálezy rovněž pochází z území Číny. Oproti nim je ale rod Gigantoraptor mnohem větší, jeho velikost je výjimečná i v rámci skupiny Oviraptorosauria. Se 1400 kg hmotnosti Gigantoraptor překonal i kvartérní zástupce skupiny Ratitae a oproti bazálním oviraptorosaurům jako Caudipteryx je 300x těžší. Velikost gigantoraptora je důležitá, protože vybočuje z předpokládané zákonitosti o zmenšování coelurosaurů v průběhu evoluce. Tento proces vyvrcholil vznikem ptáků. Objev obřího oviraptorida ve vrstvách svrchní křídy samozřejmě tento předpoklad zkomplikoval. Alespoň některé podskupiny neptačích coelurosaurů tak zřejmě postupně zvětšovaly své rozměry.

Holotyp s označením LH V0011 sestává z nekompletní kostry zahrnující téměř kompletní mandibulu, několik částí presakrální páteře (nacházející se před křížovou kostí), většinu kaudálních obratlů, téměř kompletní pravou lopatku, velkou část z předních končetin, neúplné ilium a téměř kompletní pubis a zadní končetiny. Přední končetiny gigantoraptora byly proporčně nejdelší ze všech známých oviraptorosaurů, ruce se podobají bazálním eumaniraptorům a zadní nohy jsou podobné ptačím. Tyto znaky jsou podobné morfologii ptáků, ale nevyskytují se u menších oviraptorosaurů. Poměr délky femuru a tibiotarsu (kost holenní, v ptačí zadní končetině se nachází mezi femurem a tarsometatarsem) je také odlišný od průměrných oviraptoridů. Podle autorů popisu gigantoraptora tyto v jistém smyslu anomální znaky ukazují na neobvyklé postavení kladu Oviraptorosauria mezi neptačími podskupinami coelurosaurů.

Etymologie rodového jména je zřejmá, "Gigantoraptor" znamená "obří lupič (dravec, uchvatitel)", druhové potom odkazuje k místu nálezu.

Rekonstrukce


Zdroje:

Xu, Tan, Wang, Zhao & Tan (2007) - "A gigantic bird-like dinosaur from the Late Cretaceous of China" Nature, 447: 844 - 847

Zdroj obrázku:

http://st.blog.cz/d/deinonych.blog.cz/obrazky/13392164.jpg

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.