září 09, 2008

Nejmenší dinosaurus

Nejmenším známým dinosaurem jsou recentní teropodi ze skupiny Trochilidae (kolibříkovití) Mellisuga helenae a Mellisuga minima. Zdroje se neshodují, který z těchto dvou druhů je opravdu nejmenší, ale délka obou se pohybuje kolem 55 milimetrů a jejich hmotnost přes 1,5 gramu. U druhu Mellisuga helenae, žijícího na Kubě, je často uváděna délka samečka na 57 mm (přičemž ocas tvoří téměř polovinu) a hmotnost na 1,6 gramu. Anglická wikipedie udává 2 palce (50,8 mm) a hmotnost 1,8 gramu. Mellisuga helenae nemá jednotný český název, někdy se užívá "kolibřík čmeláčí", jindy "kalypta menší" nebo "kalypta nejmenší". Druhý kolibřík, jamajský Mellisuga minima, je jako rekordman uváděn méně často, i on je ale kratší než 6 cm a váží 1,5 - 2 gramy. Drží však rekord pokud jde o nejmenší postavené hnízdo a nejmenší vejce.



Mellisuga helenae, pravděpodobně nejmenší dinosaurus všech dob.

Mezi neptačími dinosaury je rekordně malý Scansoriopteryx heilmanni, typový (a jediný známý) druh z rodu Scansoriopteryx, který byl popsán Czerkasem a Yuanem roku 2002 z provincie Liaoning nacházející se v severozápadní Číně. Délka scansoriopteryga se odhaduje na 12 cm, hmotnost potom asi na 100 gramů. Podle jiných zdrojů ovšem Scansoriopteryx měřil na délku celých 18 cm (při asi 7 cm výšky). Adaptace stavby nohou nasvědčuje arboreálnímu způsobu života, tedy lezení po stromech. Podle Kevina Padiana a kontroverzního paleornitologa Alana Feduccii (známého mimojiné odmítáním teropodního původu ptáků) je Scansoriopteryx jen mladším synonymem rodu Epidendrosaurus, nalezeného o několik měsíců dříve (proti tomuto faktu mluví mj. proporčně kratší krk scansoriopteryga).


Rekonstrukce rodu Scansoriopteryx.

Další zdroje uvádějí jako nejmenšího neptačího dinosaura právě epidendrosaura. Délka tohoto drobného dravce, řazeného spolu se scansoriopterygem do kladu Scansoriopterygidae není přesně známa. Odhad délky pro typového jedince je asi 15 cm, ale ten pravděpodobně nebyl v době své smrti dospělý. Délka dospělého epidendrosaura je tak neznámá. Navíc některé studie (Xu, 2002; Senter, 2007) považují epidendrosaura za sesterský taxon slavného "praptáka" archaeopteryga, což by znamenalo, že se jedná o nejprimitivnějšího zástupce kladu Avialae (v podstatě ptáci v širším smylu). Tak by ztratil titul "nejmenšího neptačího dinosaura". Nejmenší neptačí dinosaurus by mohl být i dromaeosaurid Microraptor zhaoianus, s délkou asi 40 cm a hmotností kolem 1 - 2 kg. Podle jiných zdrojů byl Microraptor dlouhý 55 - 77 cm, a v tom případě by mu konkuroval 45 - 55 cm dlouhý Parvicursor remotus.


Rekonstrucke rodu Epidendrosaurus.

U dinosauřích rekordů týkajících se velikosti těla by mohlo být zajímavé uvést vždy příslušný rekord také u skupiny, která je s dinosaury nejčastěji srovnávána - se savci. Nejmenším známým savcem byl eocénní hmyzožravec Batodonoides vanhouteni, který vážil asi 1,3 gramu (nejmenší dinosaurus 1,5 gramu) a byl výrazně menší než nejmenší současný savec, bělozubka nejmenší. Ta měří i s ocasem průměrně 65 mm a váží 2 gramy, nejmenší jedinec vážil 1,2 gramu a měřil 36 mm (hodnota pravděpodobně udává délku bez ocasu). Vzhledem k tomu, že narozdíl od bělozubky nemáme u kolibříků záznamy o nejmenších exemplářích svého druhu, dá se očekávat, že nejmenší savci a dinosauři se od sebe délkou ani hmotností téměř neliší.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scansoriopteryx
http://en.wikipedia.org/wiki/Epidendrosaurus
http://en.wikipedia.org/wiki/Hummingbird
http://planetopia.webzdarma.cz/diskuze/diskuze.php
http://www.savci.upol.cz/faq/rekordy.htm
http://www.azhdarcho.com/Art/Paleoart/scansoriopteryx.htm

Zdroje obrázků:

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.arthurgrosset.com/sabirds/photos/melhel12332.jpg&imgrefurl=http://www.arthurgrosset.com/sabirds/beehummingbird.html&h=533&w=800&sz=47&hl=cs&start=11&sig2=iE0gnNqVEWrsfklbOTf5Ww&um=1&tbnid=pHxX31Dt6HNKPM:&tbnh=95&tbnw=143&ei=UzykSMCaAqKg0QTzmJWeBQ&prev=/images%3Fq%3Dmellisuga%2Bhelenae%26um%3D1%26hl%3Dcs%26rls%3Dcom.microsoft:en-US%26sa%3DG
http://paleozone.homestead.com/files/scansleeping.jpg
http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/0712/images/mercek/mercek.1.13.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.