září 05, 2008

Mládě tarbosaura - téměř kompletní fosílie z pouště Gobi


Fosilizovaná lebka juvenilního tarbosaura. Deseticentimetrové měřítko s modrobílými políčky jasně ilustruje rozdíl mezi mládětem a dospělcem s lebkou dlouhou přes 1,3 metru.


Dospělý Tarbosaurus podle Raúla Martína.

Paleontologové z Japonska a Mongolska úspěšně odkryli 70 milionů let starou fosilizovanou kostru juvenilního jedince druhu T. bataar. Tarbosaurus, vrcholový predátor svrchnokřídové pouště Gobi a blízký příbuzný slavného tyrannosaura, byl dlouhý 10 až 12 m, takže za svým severoamerickým příbuzným nijak nezaostával. Jeho hmotnost je odhadována až na 6 tun a v téměř metrových čelistech měl několik desítek zubů dlouhých až 85 milimetrů. Rod Tarbosaurus patří mezi relativně dobře známé dinosaury, existuje několik desítek fosilizovaných koster patřících tomuto rodu s různým stupněm kompletnosti. V minulosti býval T. bataar některými paleontology považován jen za další druh rodu Tyrannosaurus. A ačkoli se dnes už znovu těší pozici samostatného rodu, laická veřejnost si oba rody plete.

Kostra nalezená v Mongolsku v srpnu 2006 je ale mnohem menší: exemplář, kterému patřila, byl dlouhý jen asi dva metry - jde o mládě. Kostra je navíc téměř kompletní, po opatrné preparaci trvající dva roky se ukázalo, že chybí pouze cervikální obratle a špička ocasu. Zachovala se v typické posmrtné pozici obratlovců zvané opistotonická - s hlavou zvrácenou dozadu a ohnutým ocasem. Tarbosauří mládě zahynulo ve věku 5 let. Mongolský nález bude mít určitě velký význam pro paleontology spekulující o ontogenezi velkých teropodů. Paleontologický potenciál Asie je obrovský a v budoucnu tento světadíl určitě vydá další unikátní nálezy. Jen společná expedice japonského Muzea Přírodních Věd v Okayamě (provozovaného společností Hayashibara Co.) a mongolského Centra paleontologie pod Mongolskou Akademií Věd, která nalezla mj. právě toto tarbosauří mládě, provádí vykopávky v poušti Gobi už od roku 1993.

Zdroje:

http://ap.google.com/article/ALeqM5gqJL8Wm__9ts_d6PqLCi3gA04fqQD9247SJ00
http://scienceblogs.com/laelaps/2008/07/a_new_juvenile_tarbosaurus.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Tarbosaurus

Zdroje obrázků:

http://www.raul-martin.net/raulmartin/dos/tarbosaurus.jpg
http://scienceblogs.com/laelaps/2008/07/a_new_juvenile_tarbosaurus.php

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.