září 28, 2008

Hlavní složku potravy albertonyka zřejmě tvořili termiti

Albertonykus borealis, o kterém jsem na blog napsal již 4. září zde, byl zřejmě svrchnokřídovým ekvivalentem mravenečníka. Alespoň tomu nasvědčuje analýza předních končetin tohoto dinosaura, provedená paleontologem Nickem Longrichem z kanadské University of Calgary.

Připomeňme si základní fakta o albertonykovi. Zřejmě nejmenší dinosaurus známý z území Severní Ameriky měřil asi 0,7 m na délku, měl dlouhé a štíhlé nohy ukazující na rychlého běžce, silné přední končetiny s obrovskými drápy a čelisti podobné pinzetě. Žil na území dnešního Dry Island Buffalo Jump Provincial Park v kanadské střední Albertě před asi 70 miliony let, tj. ve spodním maastrichtu. Patřil do skupiny neméně podivných dinosaurů zvané Alvarezsauridae, která je "postrachem" každé fylogenetické analýzy. Dlouho byla považována za sesterskou větev ornitomimosaurů v rámci kladu Ornithomimiformes, ale novější studie jako Turner et al., 2007 a Martinelli & Vera, 2007 již domněnku o blízké příbuznosti těchto skupin nepodpořily. Tento blog, kde jsou články tříděny do skupin podle jednotlivých kladů, pokládá alvarezsauridy za zástupce ptačích dinosaurů z kladu Avialae. Vykopávky byly zahájeny roku 2002 a vedl je známý paleontolog Philip Currie; kosti však byyl šest let uskladněny v Royal Tyrrell Museum v Drumhelleru, než byl publikován oficiální popis v Cretaceous Research.

Masivní drápy zřejmě albertonykovi sloužily k rozdrásání kůry a lovení termitů skrytých pod ní. Ačkoli přední končetiny albertonyka byly proporčně stejně krátké nebo dokonce ještě kratší než u slavného T-rexe, byly silněji stavěny. "Podobaly se předním končetinám krtka," řekl Longrich pro National Geographic News. Nález stop po termitech ve fosilizovaném dřevě ve stejné oblasti, kde byl nalezen i Albertonykus rovněž tuto domněnku podporuje. Rovněž drobné zuby v albertonykově zobáku se podle Longriche podobají chrupu dnešních hmyzožravých savců, jako např. pásovci nebo některým druhům mravenečníka.

Nakonec je třeba podotknout, že zmíněná teorie není příliš nová. Objevila se už po nálezu druhu Mononykus olecranus Perle et al., 1993 ve svrchnokřídových vrstvách v Mongolsku. Mononykus, podle nějž byl pojmenován celý nový klad v rámci Alvarezsauridae, měl podobně jako Albertonykus na extrémně krátkých předních končetinách jediný dráp; narozdíl od albertonyka ale v jeho případě byla favorizována domněnka o rozvracení nebo vytváření otvorů do termitišť. Primárně hmyzožravá mohla být většina zástupců kladu Alvarezsauridae.

Umělecká rekonstrukce zobrazuje albertonyka při získávání své potravy - termitů nebo jiného hmyzu zpod kůry napadených stromů. Autorem je Nick Longrich, paleontolog zmíněný v článku.

Zdroje:

http://news.yahoo.com/s/livescience/20080923/sc_livescience/tinydinofedontermites
http://www.cbc.ca/technology/story/2008/09/23/chicken-dinosaur-alberta.html
http://news.nationalgeographic.com/news/2008/09/080925-smallest-dinosaur.html

Zdroj obrázku:

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/09/080925-smallest-dinosaur.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.