září 12, 2008

Dvakrát jinak ohledně proteinů T. rexe

Jedním z nejúžasnějších objevů posledních let je určitě extrakce původních proteinů z 68 milionů let starých fosilií slavného tyrannosaura. Je dokonce možné, že tento úspěch otevřel zcela nové období paleontologie. Studie Johna Asary a Chrise Organa z roku 2007 navíc obsahuje srovnání proteinových sekvencí tyrannosaura (a podstatně mladšího mastodonta) se současnými živočichy. U proteinů tyrannosaura byla podle očekávání největší shoda zjištěna s ptáky. Asara a jeho kolegové tak potvrdili fakt, že ptáci jsou malými dinosaury blízce příbuznými s ostatními teropody jako byl právě Tyrannosaurus.

Objev a provedení dalších analýz je často pokládán za kontroverzní. Výjimku netvoří ani nová studie P. Pevznera a jeho kolegů (2008), podle které jsou domnělé endogenní peptidy tyrannosaura možná jen statistickým artefaktem, ne původními proteiny druhohorního zvířete. Ve studii žádá o vydání kompletních dat, aby bylo možné provést další experimenty a Asarovy závěry verifikovat.

Asara reaguje další studií, na které se mimojiné podílí i Mary Schweitzer, docentka paleontologie na North Carolina State University, která měkké tkáně v tyrannosaurově stehenní kosti objevila poprvé. Spolu s kolegy argumentují, že měření hmotnostní spektrometrií potvrdila přítomnost konkrétní proteinové sekvence.

Zdroj:

http://forum.wildprehistory.org/

Abstrakty studií:

Pevzner, P.A., Kim, S., and Ng, J. 2008. Comment on "Protein sequences from mastodon and Tyrannosaurus rex revealed by mass spectroscopy". Science 21:1040. doi: 10.1126/science.1155006.

Asara et al. (Reports, 13 April 2007, p. 280) reported sequencing f Tyrannosaurus rex proteins and used them to establish the evolutionary elationships between birds and dinosaurs. We argue that the reported T. rex eptides may represent statistical artifacts and call for complete data elease to enable experimental and computational verification of their indings.

Asara, J.M., Schweitzer, M.H., Cantley, L.C., and Cottrell, J.S. 2008.Response to comment on "Protein sequences from mastodon and Tyrannosaurus rex revealed by mass spectroscopy". Science 321:1040. doi:10.1126/science.1157829.

Endogenous peptide sequences extracted from a 68-million-year-old yrannosaurus rex fossil bone and obtained by mass spectrometry have been hown to be statistically significant based on protein database searches sing two different search engines and similarity comparisons to authentic andem mass spectrometry spectra. Specifically, we have validated the equence GVVGLP(OH)GQR.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.