září 12, 2008

[popis] Similicaudipteryx

Similicaudipteryx

Klasifikace
Saurischia
Theropoda
Neotheropoda
Averostra
Tetanurae
Coelurosauria
Tyrannoraptora
Maniraptoriformes
Maniraptora
Eumaniraptora
Oviraptoriformes
Oviraptorosauria
Caudipteridae

Období
spodní křída (apt)
120 Ma

Velikost
?

Hmotnost
?

Výskyt
Jiufotang Formation, Yixian, západní Liaoning, Čína

Druhy
S. yixianensis He, Wang & Zhou, 2008

Synonyma rodu
/

Informace
Similicaudipteryx je teropod z kladu Oviraptorosauria, jehož pozůstatky byly nalezeny v severovýchodní Číně. Je jedním z mála známých neptačích dinosaurů, jejichž kostra měla pygostyl - srostlý rudiment několika posledních ocasních obratlů (u similikaudipteryga to konkrétně bylo 5 obratlů). Prvním neptačím dinosaurem se zdokumentovanou přítomností pygostylu byl mongolský rod Nomingia. Jméno "Similicaudipteryx" znamená "podobný kaudipterygovi". Druhové jméno pak odkazuje na místo nálezu. Mnoho znaků ilia (kosti kyčelní) a metatarzálů se nejvíce podobá kaudipteridům, ale odlišuje se od ostatních oviraptorosaurů. Jiné znaky jsou ale od ostatních dvou známých kaudipteridních druhů - Caudipteryx zoui a Caudipteryx dongi - odlišné.

Holotyp s označením IVPP V 12556 je prvním pozůstatkem kaudipterida nalezeným ve formaci Jiufotang. Odhadovaný počet ocasních obratlů je 26 - z toho se zachovalo 23. Holotyp sestává především z téměř kompletních zadních nohou a pánve. Další materiál tvoří 6 krčních obratlů, které se zachovaly blízko dorzální oblasti a obratle dorzální. První a druhý dorzální obratel má dvě hypapofýzy, třetí obratel je natolik rozbitý, že je těžké přítomnost hypapofýz jednoznačně určit a čtvrtý je postrádá. Hypapofýzy similikaudipteryga byly velké a vysoké, podobně jako u dromaeosauridů a troodontidů - oproti tomu oviraptorosaur rodu "Ingenia" je měl slabé. Kost křížová je složená z pěti srostlých obratlů a celkově měří 85 mm. Odhady celkové délky nebyly dosud zveřejněny, nicméně z odhadu délky celé nohy (853 mm) je možné udělat si o velikosti živočicha představu.

Similicaudipteryx má na poměry oviraptorosaurů poměrně krátký ocas. Vůbec nejkratší ocas z této skupiny má jeho blízký příbuzný Caudipteryx zoui - 22 obratlů. Výjimečně velký je poměr délky pubisu (kosti stydké) k iliu (kosti kyčelní) - 1 ku 1,46.

Nalezený materiál:

IVPP V 12556

Zkratky: Cav. = ocasní obratel; Cr. = krční žebro; Cv. = krční obratel; Dv. = dorzální obratel; Fe (l). = levá kost stehenní; Fe (r). = pravá kost stehenní; Fi (l). = levá kost lýtková; Hs. = "haemal spine" - útvar na spodní straně ocasních obratlů; Hu (l). = levá kost pažní; Il (l). = levá kost kyčelní; Il (r). = pravá kost kyčelní; Mt I-IV. = metatarzální kosti I-IV; Pd I-IV. = prsty nohy I-IV; Py. = pygostyl; Ps. = spona stydká; Pu. = kost stydká; Sc (l). = levá lopatka; St. = kost hrudní; Sv. = křížové obratle; Ti (l). = levá kost holenní; Ti (r). = pravá kost holenní

Zdroj (včetně obrázku):

He, Wang & Zhou (2008) - "A new genus and species of caudipterid dinosaur from the Lower Cretaceous Jiufotang Formation of western Liaoning, China" Vertebrata PalAsiatica, 46(3): 178-189.

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.