ledna 15, 2009

Diceratops, Diceratus a Nedoceratops: nomenklaturní historie jednoho ceratopa

Jméno Diceratops se, zdá se, nedočká pokoje a prošlo další změnou. Vlastně - prošlo jí vlastně už dříve, než si většina paleontologické veřejnosti myslela, a až teď se o ní pořádně dozvídáme (více o této komplikované situaci dále v článku). Rohatého dinosaura neboli ceratopa tak pojmenoval Lull roku 1905, ale jméno bylo již zabráno hmyzem, zástupcem Hymenoptera (Diceratops Förster, 1869). Na začátku roku publikoval paleontolog Octavio Mateus studii, ve které jméno změnil - původní "Diceratops" jen nepatrně přechýlil na "Diceratus".

Pokud jsme si až dosud mysleli, že jméno Diceratus je validní a dobře vyřešilo téměř stoletý nomenklaturní problém, není tomu tak. Na tento fakt poukazuje ve své nové studii Andrey Ukrainsky, ruský paleontolog, jenž ohlásil, že jméno Diceratus, publikované Mateusem 1. března 2008, je mladším synonymem jména Nedoceratops, publikovaného ani ne o čtyři měsíce dříve - 20. prosince 2007. Podle pravidla priority je Ukrainskyho žádost oprávněná a Diceratus je mladším synonymem jména Nedoceratops. Rebecca Foster ovšem na svém blogu Dinochick naznačuje, že není tak docela jisté, kdo své jméno vymyslel dříve. Ukrainsky ve své studii z roku 2007 vyjadřuje poděkování I. M. Kerzhnerovi za bezprostřední publikaci, zatímco Mateusova studie byla k publikaci přijata daleko dříve, než skutečně publikována byla - 29. května 2007. Nomenklaturu ovšem tento fakt nezajímá a rozhodující je datum publikace, u kterého je nezpochybnitelně první Ukrainsky.

Rebecca Foster rovněž případ podrobně komentuje. "Příklad nomenklaturické náhody, kdy dva autoři pracují na stejné věci ve stejném čase bez povědomí o tom, co dělá ten druhý." Tvrdí také, že žurnál, kde Ukrainsky svou studii z roku 2007 publikoval - Zoosystematica Rossica - sice existuje, ale z nějakého důvodu neupdatuje své webové stránky. Pokud k tomuto aktu přičteme to, že žurnál je jen málo známý, nelze se divit, že si nomenklaturické změny v podstatě nikdo nevšiml. Kdyby Ukrainsky svou práci publikoval ve známějším žurnálu a dal jasně na vědomí tuto změnu, nemuselo by existovat Mateusovo matoucí mladší synonymum.

Zdroje:

http://paleochick.blogspot.com/2009/01/saga-of-diceratops-diceratus-and.html
http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=1945

Citace:

Ukrainsky A.S. 2009. Sinonimiya rodov Nedoceratops Ukrainsky, 2007 i Diceratus Mateus, 2008 (Reptilia: Ornithischia: Ceratopsidae). Paleontologicheskii zhurnal 2009 (1): 108.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.