ledna 16, 2009

Daxiatitan binglingi, nový rod a druh bazálního titanosaura z Číny

Nový sauropod je hlášen z "dinosaurologické" velmoci, Číny. Daxiatitan binglingi gen. et sp. nov. K dispozici je bohužel pouze velmi krátký abstrakt studie, snad se ale v budoucnu dovíme více informací. Materiál byl objeven ve spodnokřídovém geologickém celku Hekou Group, ležícím v pánvi Lanzhou v provincii Gansu (severozápadní Čína). Unikátním znakem nového sauropoda jsou neomorfní struktury na femuru neboli kosti stehenní (neomorfní mutace = nabytí nové vlastnosti). Distální kloubní hrboly na stehenní kosti jsou zhruba o 10 stupňů v dorzolaterálním směru (od shora do strany) odkloněn od těla femuru. Kloubní hrboly na zadním konci femuru jsou také při pohledu zezadu směrovány kaudomediálně-kraniolaterálně, což naznačuje takový způsob pohybu, při kterém jsou nohy silně odkloněny od těla. Abstrakt rovněž označuje krční obratle daxiatitana slovem "enormní", což musí znamenat skutečně ohromné rozměry. Podle autorů tyto rozměry dokonce řadí daxiatitana mezi největší čínské dinosaury. Pokud by se měl vyrovnat takovým obrům, jako byl Huanghetitan nebo Mamenchisaurus, jeho délka se musí pohybovat kolem 30 m. Pokud by měl Daxiatitan stejný poměr mezi délkou cervikální páteře a délkou celého těla - 47% - jako u druhu Mamenchisaurus hochuanensis, pak by délka jeho kostry měla činit téměř 26 metrů. To by jednak znamenalo, že cervikální páteř byla u daxiatitana delší než u mamenchisaura (jeho holotyp totiž měřil 22 m oproti 26 m daxiatitana), u nějž měřila 9,5 m, a že reálná velikost živého zvířete byla ještě o něco větší. Podle kladistických analýz patří Daxiatitan mezi bazální zástupce kladu Titanosauria. Etymologii abstrakt studii nezveřejňuje, ale můžeme se pokusit o odhad: rodové jméno bylo uděleno podle lokality, čili "obr z Daxia" (resp. "z Baktrie", protože Daxia je staré činské jméno pro tuto oblast ve střední Asii). Typická koncovka u jména druhového může znamenat poctu určité osobě, možná však nějak souvisí spíše s buddhistickým chrámem Bingling.

Zdroje:

http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=1950 (včetně příspěvku Daniela Madzii)

Abstrakt studie:

You, H.-L., Li, D.-Q., Zhou, L.-Q., and Ji, Q. 2008. Daxiatitan binglingi: a giant sauropod dinosaur from the Early Cretaceous of China. Gansu Geology 17 (4): 1-10.

A new sauropod dinosaur, Daxiatitan binglingi gen. et sp. nov., discovered from the Lower Cretaceous Hekou Group of Lanzhou Basin, Gansu Province, northwestern China, is unique in having neomorphic structures in its femur, with the femoral distal condyles beveled ~10° dorsolaterally with respect to femoral shaft and the femoral distal condyles directed caudomedially-craniolaterally in distal view, implying a strongly outwardly walking style. The enormous cervical vertebrae of Daxiatitan mark it among the largest dinosaurs in China. Cladistic analysis recovers Daxiatitan as a basal titanosaurian sauropod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.