prosince 14, 2008

James A. Jensen

Dnešního dne je tomu právě 10 let od smrti James A. Jensena, slavného paleontologa, známého spíše jako "Dinosaur Jim". Jeho příběh je bezesporu inspirující. O dinosaury se Jensen zajímal už od dětství a nakonec se skutečně stal známým paleontologem a autorem popisu nových dinosauřích rodů a druhů. James A. Jensen se narodil 2. srpna 1918 v Utahu. Nedokončil ani střední školu (roku 1971 nicméně získal čestný doktorát od Brigham Young University). Pokud jde o jeho paleontologickou kariéru, začínal jako preparátor v oddělení vertebrátní paleontologie v Museum of Comparative Zoology of Peabody Museum. Zároveň se zúčastňoval sběratelských expedicí mimojiné spolu s paleontologem Alfredem Sherwoodem Romerem. Cílem těchto expedic byly i tak známé dinosauří lokality, jako např. formace Ischigualasto v Argentině, okolí Red Deer River v kanadské Albertě nebo formace Hell Creek v Montaně. Jensen měl rovněž umělecké nadání a pracoval s kamenem a kovem, což mu pomáhalo při rekonstrukci dinosauřích koster. Jeho nový systém, který nahradil změť vnějších kovových podpěr, popruhů a sloupků typickou pro 19. století systémem podpěr umístěných uvnitř kostí a dovolil tak vytvořit volně stojící kostry s málo nebo dokonce žádnými viditelnými podpěrami, patří mezi jeho nejvýznamnější činy na poli paleontologie. Poprvé tento systém skrytých podpěr použil spolu s Romerem a Arnoldem Lewisem při rekonstrukci kostry mořského plaza druhu Kronosaurus queenslandicus.

James A. Jensen s končetinou "ultrasaura" (ve skutečnosti náležící druhu Brachiosaurus altithorax) v preparační laboratoři Brigham Young University v Utahu.

Jensen popsal (buď sám, nebo s Peterem Galtonem) celkem 6 nových dinosauřích rodů, jen 3 z nich jsou ale považovány za validní - jde o rody Supersaurus, Palaeopteryx a Torvosaurus. Ultrasaurus, resp. Ultrasauros Jensen vide Olshevsky, 1991 se ukázal být chimérou složenou z fosilií druhů Supersaurus vivianae a Brachiosaurus altithorax. Rovněž typový druh rodu Dystylosaurus, D. edwini, byl synonymizován s druhem S. vivianae. V případě rodu Cathetosaurus ale typový druh C. lewisi zůstal validní a tak je v podstatě jedno, zda bude používán název Cathetosaurus nebo častější Camarasaurus. Jensen popsal také nové druhy již známých rodů Hypsilophodon a Iguanodon. V obou případech - H. wielandi a I. ottingeri - jde o nomina dubia, neboli pochybná jména. Předpokládaný nový druh hypsilofodona je blíže neurčitelným bazálním ornitopodem a nový druh iguanodona byl popsán na základě příliš slabé indicie (zubů), než aby šlo rozhodnout o (ne)shodnosti s jediným validním druhem tohoto rodu. Jensenovy nejvýznamnější objevy pocházejí ze sedmdesátých a osmdesátých let, zvláště pak z lokality Dry Mesa Quarry. Tam byl objeven Supersaurus a místní nález fosilního "ptáka" (ve skutečnosti zřejmě dromaeosaurida) rodu Palaeopteryx Jensena inspiroval k vyslovení teorie, podle které při přechodu z terestriálního (pozemního) k arboreálnímu (stromovému) způsobu života nebyla rozhodující přítomnost peří, ale schopnost uchopit větev. S tou souvisely změny v anatomii chodidla a kotníku, které podle Jensena vznikly u tvorů opakovaně vyskakujících ze země do větví. Jeho výzkum těchto konkrétních částí těla hypotézu podpořil.

Zdroje:

http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=1279
http://en.wikipedia.org/wiki/James_A._Jensen
http://en.wikipedia.org/wiki/Cathetosaurus
http://en.wikipedia.org/wiki/Dystylosaurus
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypsilophodon
http://en.wikipedia.org/wiki/Iguanodon

Zdroj obrázku:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/5f/James_A._Jensen.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.