listopadu 17, 2008

Nový dinosauří exponát Museum of Science v Bostonu

Před dvěma dny, 15. listopadu 2008, byla v bostonském Museum of Science vystavena zrekonstruovaná fosilizovaná kostra druhu Triceratops horridus. Ta má za sebou skutečně neobvyklý příběh:

Přes 7 metrů dlouhá a přibližně ze dvou třetin kompletní kostra marginocefala rodu Triceratops byla hlavní atrakcí aukce Christie´s, konané 16. dubna tohoto roku v Paříži. Fosilie pocházela ze soukromých sbírek evropského sběratele. Šlo o teprve druhý prodej dinosauří fosilie - první se uskutečnil v New Yorku v říjnu 1997 a šlo tehdy o slavného jedince druhu Tyrannosaurus rex, přezdívaného "Sue" (něco málo o Sue zde). Prodávala jej aukční síň Sotheby's a naštěstí jej získala vhodná instituce - Chicago Field Museum of Natural History, které za dosud největší a nejkompletnější kostru bylo ochotné zaplatit téměř 8,4 milionu dolarů. Spolu s kostrou triceratopa, v níž byly chybějící části nahrazené umělými replikami, šlo do aukce kolem 150 dalších předmětů (ze tří soukromých sbírek) nějakým způsobem se týkajících přírodní historie Země. Soukromí sběratelé tak měli možnost získat lebku "šavlozubého tygra" (od 45 000 eur), titanosauří vejce, skvěle zachovanou lebku kachnozobého dinosaura rodu Edmontosaurus ze soukromého německého muzea (od 70 000 - 80 000 eur), holenní kost apatosaura (od 30 000 eur), tyrannosauří vejce fosilizované v achátu (od 20 000 - 25 000 eur), zub obřího žraloka (od 4000 eur) nebo např. zub plesiosaura. Ke koupi byl i kus horniny starý 50 milionů let s takovou koncentrací fosilizovaných ryb, že - slovy The Independent - připomínal "kamenné akvárium". Nejnižší vyvolávací cena za samotného triceratopa byla stanovena na 500 000 eur, celková hodnota prodávaných předmětů byla odhadnuta na 1,6 milionu eur. Kostra pochází ze Severní Dakoty a roku 2004 ji koupil nejmenovaný sběratel ze západní Evropy. Přestože se očekávalo, že Triceratops poputuje do jednoho z nových muzeí v arabských zemích (např. do muzea přírodní historie v Kataru), která by o teprve čtvrtý nalezený skelet v takovém stupni kompletnosti mohla mít zájem, nestalo se tak. Byl zakoupen za 942 797 dolarů a darován Museum of Science v Bostonu, kde je od předvčerejšího dne vystaven.

Na PALAEOBLOGu Michaela Ryana, odkud jsou tyto informace převážně přejaty, lze shlédnout i zajímavé YouTube video se zrychlenou montáží fosilie a jejím umístěním do nového "domova".

Zdroje:

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/triceratops-to-reach-monster-price-at-auction-793686.html
http://palaeoblog.blogspot.com/2008/11/new-triceratops-at-bostons-museum-of.html
http://palaeoblog.blogspot.com/2008/01/fossils-on-block-again.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.