října 27, 2008

Popsáno nová naleziště dinosauřích stop - extrémní hustota nálezů a otisky ocasu

Přes 1000 dinosauřích stop starých 190 milionů let (pocházejících tedy z období spodní jury) bylo nalezeno v severní Arizoně (USA) již roku 2006, ale až v letošním říjnovém vydáním mezinárodního paleontologického žurnálu Palaios byl tento objev podrobně popsán. Je třeba upozornit, že tento článek není psán podle samotné studie nebo jejího abstraktu, ale jen podle internetového článku zveřejněném na webu National Geographic. Informace tak mohou být méně přesné. Pro extrémně vysokou koncentraci stop - až 12 na jediném metru čtverečním - začalo být lokalitě spadající pod Vermilion Cliffs National Monument přezdíváno "dinosauří taneční parket". Naleziště, nacházející se přibližně v polovině cesty mezi městy Kanab v Utahu a Page v Arizoně, bylo v době kdy sem dinosauři otiskli své stopy zřejmě oázou uprostřed rozlehlé pouště větší než Sahara, pokrývající celý jihozápad dnešních Spojených států. Poměrně hluboké stopy nasvědčují otisknutí do lehkého, mokrého písku. Zdejší stopy patřily zřejmě nejméně čtyřem typům dinosaurům; a našly se zde dokonce i stopy po vlečeném ocasu. Ty jsou asi 6 cm široké a snad až 7 m dlouhé. Na celém světě existuje méně než tucet těchto nálezů, jen z 10 označených okrsků po čtyřech metrech čtverečních již ale známe 4 tyto nálezy. Jak ale zdůrazňuje objevitel lokality a spoluautor studie, bývalý postgraduální student University of Utah a v současnosti zaměstnanec Chevron Inc. Winston Seiler, dinosauři obvykle při pohybu svůj ocas po zemi nevlekli - tento názor byl překonán již před desítkami let. Mimochodem - jenom těchto deset okrsků, které si Seiler vyznačil pro část své studie, přineslo celkem 473 stop.

Stopy se pohybují ve velikostním rozmezí od 2,5 do 51 centimetrů a nasvědčují tomu, že zde kráčely matky se svými mláďaty vedle sebe. Otisky se rozkládají po ploše zhruba 3000 metrů čtverečních a je možné, že v současnosti uváděný počet stop bude postupem času vzrůstat; a to i několikanásobně. Počet stop zde nalezených obzvláště vynikne ve srovnání s jinými lokalitami na západě USA, kterých zatím bylo objeveno kolem 60: obvykle bývá nalezeno několik stop, maximálně několik tuctů. Unikátní naleziště geologicky patří pod Navajo Sandstone Formation. Jak řekla Marjorie Chan, profesorka geologie a geofyziky na University of Utah a autorka studie, mohou tyto stopy pomoct paleontologům lépe pochopit sociální život dinosaurů. Z rozměrů a tvarů stop Seiler odhadl přítomnost čtyř druhů dinosaurů. Následující jména jsou pouze ichnotaxonomickými označeními, která se většinou vztahují k tvaru stop a nelze je s jistotou spojit s konkrétním druhem dinosaura. Mělo se jednat konkrétně o ichnogenus Eubrontes, jehož stopy jsou dlouhé 25 až 41 cm, sestávají z otisků tří prstů a paty a patřily teropodovi o délce 5 až 6 metrů. Tříprsté stopy přisouzené ichnotaxonu Grallator jsou dlouhé 10 až 18 cm a patřily malému teropodovi, snad o délce kolem 1 metru. Dalším rozeznatelným typem byly stopy sauropodomorfů, spíše kruhovitého tvaru a o rozměrech 15 až 28 centimetrů. Ty patřily největším živočichům z této lokality a mají stejného původce jako nahoře zmíněné otisky ocasu. Na závěr jsou zde údajně patrné i tříprsté stopy inchnotaxonu Anchisauripus, dlouhé 18 až 25 cm a patřící teropodovi dlouhému 2 až 4 metry. Na druhou stranu Marjorie Chan přiznává, že je obtížné rozhodnout, jestli menší stopy patřily opravdu menším dinosaurům nebo jen mláďatům větších druhů.

Seiler a Chan se však překvapivě setkali se zančně rozdílými reakcemi, z nichž některé i zpochybňovaly autenticitu nalezených otisků. Mezi odpůrce nálezu se řadí např. Alan Titus, paleontolog u Grand Staircase-Escalante National Monument, který sice lokalitu osobně neviděl, ale má rozsáhlé zkušenosti se stopami eubronta. Podle svého tvrzení jich ve spodnějurských skalách Colorado Plateau pozoroval tisíce a nikdy neviděl jedinou, která by vypadala jako stopy zakreslené v nové studii. Velmi podobně se vyjádřil i Andrew Milner, paleontolog ze St. George Dinosaur Discovery Site v Utahu, podle kterého předložené fotografie nepředstavují dostatečnou evidenci a stopy na nich zachycené se nepodobají ichnotaxonu Eubrontes. Přesto je Milner přesvědčen, že jde o zajímavou lokalitu a hodlá se tam zajet podívat, uvedl web National Geographic. Paleontolog Jim Kirkland je mírnější a uvádí, že některé z otisků jsou s jistotou skutečné stopy. Méně jistý si je ohledně otisků ocasu, které lze z výše uvedených důvodů jen obtížně verifikovat. Nepřesvědčila jej ani interpretace některých stop jako pocházejících od sauropodů - ve fosilním záznamu Severní Ameriky se tak staří sauropodi neobjevují, ačkoli jejich existence zde vyloučena není. Podobně jako u jiných významných objevů je i zde na místě počáteční skepticismus.

Nová lokalita na hranicích Arizony a Utahu se vyznačuje extrémní hustotou dinosauřích stop a množstvím nálezů včetně těch vzácných. Na snímku si naleziště prohlíží geolog Winston Seiler.

Seiler je nálezcem "dinosauřího tanečního parketu" - svůj objev učinil již roku 2006, dva roky ale trvalo sestavení podrobné studie, publikované tento měsíc v žurnálu Palaios.

Jeden z otisků, které autoři studie považují za stopy ichnotaxonu Eubrontes. Jiní místní paleontologové však s tímto závěrem nesouhlasí.

Zdroje:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-10/uou-dd101708.php
http://news.yahoo.com/s/livescience/20081020/sc_livescience/hugefieldofdinosaurtracksfound
http://news.nationalgeographic.com/news/2008/10/081021-dinosaur-dance.html

Zdroj obrázků:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-10/uou-dd101708.php

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.