září 24, 2008

V Brazílii nalezen zvláštní zub karcharodontosauridního teropoda

Zub teropoda (přesněji - jedná se o zástupce kladu Carcharodontosauridae, kam jsou řazeni i jedni z největších dnes známých masožravých dinosaurů) vyznačující se rozštěpenou hranou je poprvé popsán ze svrchno-maastrichtské formace Marília (konkrétně se jedná o člen Serra da Galga) v brazilském státě Minas Gerais. Distální hrana zubu má neobvyklý tvar písmene Y. Rozštěpená hrana zubu však dosud byla známa u teropodů z Laurasie - u allosaurů, tyrannosaurů a maniraptora rodu Dromaeosaurus. Jižní Amerika však byla součástí druhého superkontinentu - Gondwany. Zub s označením CPP 156 je relativně malý - jeho délka činí 25,59 mm. Morfologie zubu ukazuje na to, že za života zvířete byl zřejmě umístěn v přední části čelistí, možná se jedná o premaxilární zub (premaxila - kost horní čelisti).



Na obrázku je patrná rozštěpená hrana zubu.

Zdroj (včetně obrázku):

Candeiro & Tanke, 2008

Abstrakt studie:

Candeiro, C.R.A., and Tanke, D.H. 2008. A pathological Late Cretaceous
carcharodontosaurid tooth from Minars Gerais, Brazil. Bulletin of
Geosciences 83(3).

A theropod (Carcharodontosauridae) tooth exhibiting a split carina is the first recorded from upper Maastrichtian Marília Formation (Serra da Galga Member), Minas Gerais State, Brazil. The distal split carina has a distinct Y-shape. Split carinae have been reported elsewhere in Laurasian theropods (tyrannosaurids and allosaurids)

2 komentáře:

  1. To teda nevim jak jsi na to přišel. Tys byl u toho, kdyz ho nasli? Nebo si ho sam nasel? Asi bys byl schopnej se tam vypravit, ale moc bych tomu neveril. Jinak taky nevim kdy ho nasli. To bys tam moh taky dopsat.

    OdpovědětVymazat
  2. Viz kolonka Zdroje. Studie byla publikována 30. září 2008. Články se štítkem Dinosauři - aktuality obecně nejsou časově příliš vzdálené od aktuálního data.

    OdpovědětVymazat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.