září 06, 2008

[popis] Seismosaurus - příběh jedné kostry

Opravil Daniel Madzia

Tento popis je poněkud netradiční. Týká se dinosaura nejprve považovaného za samostatný rod, později jen druh a nakonec synonymizovaného s druhem Diplodocus longus. Proto zmizely obvyklé informace o klasifikaci, geografickém výskytu, rozměrech apod. Zároveň je však příběh tohoto mimořádně vzrostlého exempláře diplodoka natolik zajímavý, že si zaslouží vlastní popis. Obvyklé informace ale budou uvedeny až v mnohem podrobnějším popisu diplodoka, který se chystá do budoucna.

Roku 1979 nalezl Arthur Loy, učitel hudby z Albuquerque, ve vyschlém říčním korytu fosílie obřího tvora, a to poměrně kuriózním způsobem - údajně zakopl o špičku fosilizovaného ocasu. Svůj nález brzy ohlásil, avšak odkrývací práce pod vedením vedoucího paleontologického oddělení muzea v Albuquerque Davida Gilletteho byly zahájeny treprve roku 1985. Od roku 1986 začaly odhady délky sauropoda narůstat, z původních 36,5 m se vyšplhaly na 48 m a poté na 52 m, čímž Seismosaurus získal titul nejdelšího známého dinosaura. Obratle byly podobné jinému gigantickému sauropodovi - supersaurovi (jenž je mimochodem starším synonymem rodu "Ultrasauros"), byly však vyšší a dle některých zdrojů zhruba o 20 % objemnější. Gillette nazval monstrum poněkud nabubřelým provizorním jménem Seismosaurus ("ještěr otřásající zemí"). I při údajných gigantických rozměrech však byly odhady seismosaurovy hmotnosti na 90-113 tun nerealistické.

Ačkoli byl Seismosaurus poněkud masivněji stavěn než Diplodocus (nebo se tak alespoň paleontologové domnívali), pořád patřil mezi diplodokidy, klad obrovských sauropodů s relativně lehkou tělesnou konstrukcí. I při této délce by pravděpodobný odhad zněl kolem 60 tun, ti méně megalomansky založení odhadovali dokonce ještě méně.

Odkrývací práce seismosaura byly novou kapitolou při použití techniky k vykopávkám. Hornina byla velmi tvrdá a kosti od ní barvou nešly rozeznat, uplatnila se taková zařízení, jako vysoce citlivé sonary, geologické radary, magnetometr (fosílie obsahovaly malé množství magnetitu) a dokonce "černé světlo" (fosílie byly lehce radioaktivní, v ultrafialovém záření je šlo bez problémů rozeznat od horniny).

I samotný jedinec byl zajímavý, podle Gilletteovy teorie zemřel na udušení gastrolitem. Tyto kameny sauropodi polykali pro lepší trávení. A Seismosaurus si pak měl "ukousnout větší sousto, než byl schopen spolknout". Dnes se již má za to, že se jednalo pouze o valouny, jež neměly s fosíliemi nic společného (viz. Lucas et al., 2004).

Seismosaurus se dlouho hřál na výsluní, přesněji na předních místech žebříčků největších dinosaurů. Se svými 52 (resp. 54 m, další autoři přidávali metr nebo dva navíc, nejedná se však o důvěryhodné zdroje) se zdál stěží k překonání. Ovšem ukázalo se, že dle původních přepokladů téměř kompletní kostra nejdelšího suchozemského tvora všech dob je ve skutečnosti kompletní jen z jedné třetiny. A navíc, odhady délky šly dolů. Už roku 1999 se paleontologové vrátili k odhadům kolem 35-45 m a paleontolog Spencer Lucas z New Mexico Museum of Natural History and Science v Denveru na výroční konferenci Geological Society of America posunul odhady ještě níže. Dokázal, že ocasní obratle, popsané jako 20. až 27., byly ve skutečnosti 12. až 19. Sauropodova délka tedy byla definitivně redukována pod pětatřicetimetrovou hranici a rod Seismosaurus se stal mladším synonymem diplodoka, resp. novým druhem - Diplodocus hallorum Lucas et al., 2004.

Lucas et al., 2006 však zašli ještě dál. Prokázali, že hákovitý výběžek na kosti sedací je ve skutečnosti přesunutý neurální oblouk obratle. D. hallorum je již tedy pouze synonymem druhu Diplodocus longus Marsh, 1978.

V souvislosti se seismosaurem se vyskytuje ještě jeden rozpor. V některých starších publikacích má rod Seismosaurus druhové jméno "halli", v těch novějších pak "hallorum". Gillette skutečně seismosaura nejprve popsal jako S. halli, ale jelikož tím chtěl vyjádřit poděkování reverendovi Jamesi Hallovi a zároveň jeho ženě Ruth, bylo jednotné číslo ("halli") nahrazeno množným ("hallorum").


Zdroje:

Záhada dinosaurů - Jaroslav Mareš, 1992
http://www.osel.cz/
http://en.wikipedia.org/wiki/Seismosaurus, resp:
http://en.wikipedia.org/wiki/Diplodocus
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seismosaurus
http://forum.wildprehistory.org/
http://www.hmnh.org/archives/2007/01/28/the-sinking-of-seismosaurus/

Zdroj obrázku:

http://www.hmnh.org/archives/2007/01/28/the-sinking-of-seismosaurus/

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.