září 05, 2008

[popis] Paralititan

Opravil Daniel Madzia

Paralititan

Klasifikace
Sauropodomorpha
Sauropoda
Eusauropoda
Neosauropoda
Macronaria
Camarasauromorpha
Titanosauriformes
Somphospondyli
Titanosauria

Období
svrchní křída (cenoman)
100-94 Ma

Délka
26-32 m

Hmotnost
65-80 tun

Výskyt
formace Bahariya, poblíž Gebel Fagga, Egypt

Druhy
P. stromeri Smith, Lamanna, Lacovara, Dodson, Smith, Poole, Giegenback & Attia, 2001

Synonyma rodu
/

Informace
Paralititan, jeden z největších suchozemských živočichů všech dob, byl objeven na formaci Bahariya. Jde o poměrně "úrodné" naleziště. Známy jsou odtud fosílie spinosaura, karcharodontosaura a přímo po něm je pojmenován Bahariasaurus. Je možné, že právě tito teropodi paralititana lovili, ačkoli na dospělého, třicetimetrového jedince si zřejmě netroufli, spíše vyhledávali starší a nemocné kusy. Je možné, že paralititanovy fosílie zde byly nalézány už v první třetině 20. století.

Paralititan je zástupce kladu Titanosauria. Známe z něj několik obratlů, kompletní pravý a nekompletní levý humerus [pravý měří 1,69 m - pro srovnání humerus argentinosaura má za předpokladu, že má stejný humerotibiální poměr - tedy délkový poměr mezi kostí pažní a holenní - jako Aegyptosaurus (od kterého je onen poměr odvozen) až 1,81 m] a nekompletní lopatku. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o nekompletní materiál, není možné určit přesnou délku zvířete. Proto se rozměry přepočítávají na základě fosílií kompletnějších příbuzných. Odhady se pak pohybují mezi 24-35 metry. Nicméně obecně uznávaná délka paralititana je 26-32 m s hmotností od 65-80 tun, přičemž horní hranice propočtu se již zdá být velmi nepravděpodobná.

Binomické jméno znamená "Stromerův titán od moře" - řecké "paralos" znamená "blízko moře" a "titan" - titán, obr. Druhové jméno je pak poctou německému paleontologovi a geologovi Ernstu Stromerovi, který se proslavil svými popisy "baharijských" dinosaurů, jako např. již dříve zmíněného spinosaura, karcharodontosaura nebo bahariasaura.

Jedná se o prvního dinosaura, u nějž bylo prokázáno, že obýval území hojné na mangrovové lesy. Ty se před přibližně 100 miliony let, na přelomu spodní a svrchní křídy, táhly podél jižního pobřeží moře Tethys.

Rekonstrukce


Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paralititan
http://en.wikipedia.org/wiki/Titanosaur
http://www.gavinrymill.com/dinosaurs/largest-dinosaurs-ever.html
http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/news/Biggestegypt.shtml
http://www.nhm.ac.uk/jdsml/nature-online/dino-directory/detail-dsml?Genus=Paralititan
http://www.sciencemag.org/cgi/contect/abstract/292/5522/1704
http://www.osel.cz/

Zdroj obrázku:

http://www.futura-sciences.com/galerie_photos/data/575/paralititan.jpg

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.