září 09, 2008

Největší dinosauří stopa

Největší dobře známou stopou dinosaura je stopa marockého ichnotaxonu Breviparopus taghabaloutensis, jehož popis můžete najít zde na blogu (je opatřený štítkem Dinosauří ichnotaxa). Breviparopova stopa je dlouhá 115 cm a 65 cm široká. V tyto hodnoty se nezapočítává okrajová oblast vytvořená lehkým sklouznutím v bahnitém terénu. Srovnatelná je stopa jiného ichnotaxonu, známého jako Brontopodus birdi - ta měří 110 cm na délku a 68 cm na šířku. V obou případech šlo zřejmě o brachiosauridy, ačkoli vyvozovat z tak slabého materiálu jakoukoli bližší klasifikaci je pouze spekulováním.


Schéma stop breviparopa. Sauropod, kterému tyto stopy patřily, žil v Maroku v období střední jury.


Stopy brontopoda. Dinosaurus s tímto provizorním pojmenováním žil na území Texasu v období spodní křídy. Není vyloučeno, že tyto stopy patří rodu Sauroposeidon - byl to jediný sauropod žijící zde ve spodní křídě, který byl dost velký na to, aby mohl takové stopy zanechat. Pojmenování založené na kosterním materiálu, ač mladší, by potom mělo přednost před ichnotaxonomickým označením.

Není vyloučeno, že jiní sauropodi měli stopy ještě větší. Argentinští obři, jako byl snad až 35 m dlouhý Argentinosaurus huinculensis nebo dokonce čtyřicetimetrový Puertasaurus reuili mohli zmíněné titány překonat. Také největší známý brachiosaurid Sauroposeidon proteles nebo obr mezi obry, Amphicoelias fragillimus, mohli mít stopy obdobně velké nebo (v případě posledního zmíněného rodu) dokonce výrazně větší. Od všech čtyř zmíněných druhů ale pro změnu neznáme otisky nohou. Existují i pochybné zmínky o 136 cm dlouhé stopě hadrosaura s ichnotaxonomickým pojmenováním Dinosauropodes magrawii, nalezené v USA. Zřejmě byla vytvořena velmi dlouhým skluzem, protože hadrosaur velikostní kategorie odpovídající takové stopě podle biomechanických propočtů nemohl existovat.


Dinosauropodovy stopy. Uvedená čísla jsou samozřejmě ve stopách.

Neprůkazná je také zmínka o 170 cm dlouhé stopě sauropoda ze západní Austrálie. Údajně se nachází v oblasti u města Broome asi 80 km od pobřeží. Pochází z doby před 120 a 115 miliony let - tedy ze spodní křídy, z období apt. Sauropod, kterému by taková stopa patřila, by se musel pohybovat ve velikostní kategorii amficélia.

Zdroje:

http://forum.wildprehistory.org/
http://es.wikipedia.org/wiki/Brontopodus
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dinosau%C5%99%C3%AD_rekordy
http://sauroposeidon.net/Wedel-Cifelli_2005_native-giant.pdf
http://www.abc.net.au/science/ozfossil/ageofreptiles/fauna/tracks.htm

Zdroje obrázků:

http://images.google.com/
http://home.att.net/~amcnet3/reprints/dinosauropodes.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.