února 13, 2009

Revize vývoje a funkce furkuly u teropodů

O novém nálezu teropodí furkuly referuje jedna z mnoha nových studií, v tomto případě pocházejících od Sterlinga J. Nesbitta a kolektivu. Furkula je vidlicovitá struktura vznikající symetrickým srůstem klíčních kostí. Abstrakt studie tvrdí, že jde o element unikátní pro teropody, což nemusí být zcela pravda - slavný problematický archosaur Longisquama touto kostí disponuje také (nebo přinejmenším něčím, co je teropodí furkule hodně podobné - Unwin & Benton, 2001 místo ní vidí obyčejné oddělené klíční kosti, vyskytly se i spekulace o přesunutých post-kloakálních kostech apod.). Přesto autoři hodnotí srostlé klíční kosti jako znak podstatný pro pozorumění příbuznosti neptačích teropodů a ptáků. Nové exempláře bazálních teropodů ukazují, že se furkula objevila velmi brzy v evoluční historii teropodů. Ve své studii autoři provádějí revizi vývoje, funkce a morfologie této struktury, stejně jako anatomické terminologie na ní aplikované. Bohužel mám opět pouze abstrakt, zajímalo by mě ale, zda se studie o rodu Longisquama zmiňuje. Podle autorů je morfologie furkuly značně proměnlivá u kladů zahrnujících výhradně žijící zástupce, ale ne už tolik u nepatčích teropodů. Ve studii jsou revidovány - nebo dokonce poprvé popsány - furkuly u mnoha neptačích teropodů. Tyto struktury se vyskytují těméř u všech významnějších kladů teropodů, jak dokazují nové exempláře ze spodní křídy Číny a podrobné ohledání již popsaných exemplářů. Informativní fylogenetické znaky vztahující se k furkule se vyskytují napříč celým kladem Theropoda, a to i přes přísná kritéria autorů, kteří si při popsiu furkulární morfologie všímali i tafonomických efektů (tedy takových jevů, které se objevily teprve v průběhu fosilizace).

Zdroje:

http://forum.wildprehistory.org/
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Longisquama

Abstrakt studie:

Nesbitt, S.J., Turner, A.H., Spaulding, M., Conrad, J.L., and Norell, M.A. 2009. The theropod furcula. Journal of Morphology. doi: 10.1002/jmor.10724.

The furcula is a structure formed by the midline fusion of the clavicles. This is the element which is unique to theropods and is important for understanding the link between birds and other theropods. New specimens from basal theropods suggest that the furcula appeared very early in theropod history. We review furcula development, function, and morphology, as well as the anatomical terminology applied to it. Furcular morphology is highly variable in crown-group avians but is rather conserved among nonavian theropods. Here we review, or describe for the first time, the furculae in many nonavian theropods. Furculae occur in nearly all major clades of theropods, as shown by new theropod specimens from the Early Cretaceous of China and a close inspection of previously collected specimens. Informative phylogenetic characters pertaining to the furcula occur throughout Theropoda, though care should betake to consider taphonomic effects when describing furcular morphology.

2 komentáře:

  1. Hi there great website! Does running a blog such as this
    take a great deal of work? I have very little understanding of programming however I had been hoping
    to start my own blog soon. Anyways, should you have any recommendations or
    tips for new blog owners please share. I understand this is off subject
    however I just wanted to ask. Thanks!

    Also visit my web blog may quay phim

    OdpovědětVymazat
  2. 0 hub and the rubber padding is grey rather than black
    as on the usb flash drive to install it onto your computer.

    Or, in the boot of the vehicle. Wireless Usb to VGA kit that enables users to replace the hard drives keep
    getting disconnected. Winto Flash will take the necessary files and put them
    in on the usb 3.

    my homepage; bikini

    OdpovědětVymazat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.