února 02, 2009

Evoluční historii plazopánvých ovlivnilo vymírání na přelomu jury a triasu

Nové studie jsou zde a jednou z nich je i práce Ronana Allaina a jeho kolektivu, zabývající se původem a evolucí plazopánvých dinosaurů.

Abstrakt je skutečně minimalistický a autoři v něm uvádějí, že jejich studie má být krátkým shrnutím evoluční historie plazopánvých. Naše znalosti o rozmanitosti a evoluci neptačích plazopánvých dinosaurů za poslední desetiletí významně vzrostly a zevšeobecnělé užívání kladistiky vedlo k vytvoření mnoha různých fylogenetických hypotéz. Některé se s evolucí plazopánvých, tak jak ji nastiňuje fosilní záznam shodují, i když zde zůstávají určité kontroverze. Bylo by jistě zajímavé zjistit, k jakým novým závěrům autoři ve studii došli, abstrakt toho ale naznačuje jen málo - tvrdí, že evoluční historie plazopánvých je spojena daleko pevněji se třetím z velkým masovým vymíráním, než se zdálo. Této evoluční události byl přitom dosud přikládán menší význam, než předchozím dvěma vymíráním. Autoři na tomto místě mluví o vymírání na konci spodní jury. Při něm některé skupiny dinosaurů zcela vymřely (což rozebírala už jiná Allainova studie z minulého roku, dostupná zde), zatímco jiné ze zatím neznámých důvodů naopak prodělaly radiaci. Nová studie je tedy zjevně pokračováním studie o tazoudasaurovi z minulého roku.

Zdroj:

http://chinleana.blogspot.com/2009/01/latest-literature.html

Abstrakt studie:

Allain, R., and E. Lang. In Press. Origine et evolution des saurischiens (Saurischian origins and evolution). Compte Rendus Palevol. doi:10.1016/j.crpv.2008.09.013

Abstract: We propose here a short synthesis of the saurischian evolutionary history. Our knowledge of the diversity and evolution of the saurischian non-avian dinosaurs has increased during the past decade. The generalized use of cladistics has led to various phylogenetic hypotheses, some of them in agreement on the evolution of saurischians, even if some controversy remains. The saurischian evolution is closely linked to two of the five great mass extinctions, which punctuated life history, but probably also to a third, less important, extinction event at the end of the Early Jurassic.

2 komentáře:

  1. Nevím, Davide, zda sis to úplně správně vyložil. Autoři zmiňují jako to třetí (a méně podstatné, do velké pětky nepatřící) vymírání na konci rané jury, nikoli na přelomu triasu a jury. Jirka

    OdpovědětVymazat
  2. Máš úplnou pravdu, skutečně jsem si to vyložil špatně. Článek už je přepracovaný; díky za opravu ;)

    OdpovědětVymazat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.