února 08, 2009

Dinosaurs: The Art of Reconstruction

Bližší nahlédnutí, jak umělci rekonstruují svět dinosaurů, by měla umožnit výstava Bruce Museum (Greenwich, Connecticut, Spojené státy). Pomoci by tomu měla nová expozice, která vedle sebe staví asi třicet prací malířů a sochařů spolu s odlitky koster a fosilizovanými pozůstatky dinosaurů. Výstava Dinosaurs: The Art of Reconstruction se blíže zaměřuje na milníky v dinosauří rekonstrukci. Patří sem první umělci, kteří na pole rekonstrukce svými díly přispěli, tedy Benjamin W. Hawkins (zmíněný mimochodem v jiném článku z tohoto dne) a Charles R. Knight. Stejně tak do této kategorie spadají nástěné malby v Carnegie Museum of Natural History od Boba Walterse a Tesse Kissingera, zachycující život v jurském období; rekonstrukce výjimečně zachovalého jedince sinornitosaura, známého jako Dave (NGMC 91) od Micka Ellisona; a díla dalších současných umělců, která pomáhají rozšiřovat naší představu o dinosaurech: jde o výtvory Johna Sibbicka, Douga Hendersona, Mikea Skrepnicka, Tonyho Mcvaye a Mikea Trcice (na stránky některých z těchto umělců mimochodem na blogu odkazuji v sekci "Paleo-art stránky").

Výstava by také měla zdůraznit změny ve vnímání jednotlivých druhů, ke kterým došlo na základě získání nových informací, ať už z fosilního záznamu, nových vědeckých hypotéz nebo z lepšího poznání jejich fyziologie a anatomie. A jak už bylo řečeno, návštěvník si zároveň může prohlédnout odlitky fosilií, které umělce k jejich výtvorům inspirovaly. Stránky Bruce Museum na tomto místě zdůrazňují těžkou práci umělců, zabývajících se paleontologickou rekonstrukcí - ti často musí rekonstruovat živočicha na základě lépe známých příbuzných druhů, protože vlastní fosilie jsou nekompletní či poškozené. Jeho práce zároveň musí odpovídat nově objeveným faktům a nově formulovaným teoriím. Muzeum také nabízí celou řadu doprovodných programů k této výstavě, z nichž nejzajímavěji a nejseriózněji bezesporu vypadá přednáška experta na dinosauří paleontologii a kurátora paleontologického oddělení American Museum of Natural History, Marka Norella. Ta se koná 1. března 2009.

Z nové výstavy v Bruce Museum (zleva doprava): detail z nástěné malby v The Carnegie Museum of Natural History od Boba Walterse a Tesse Kissingera; rekonstrukce pravděpodobného sinornitosaura přezdívaného "Dave" od Micka Ellisona a Mei long od téhož autora.

Zdroj (včetně obrázků):

http://www.brucemuseum.org/exhibitions/exhibit.php?exhibit=120

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.