ledna 02, 2009

Sydenhamská večeře

Před dvěma dny tomu bylo 155 let od tzv. "Sydenham dinner". Tato událost, které se zúčastnily největší autority tehdejší biologie a začínající dinosauří paleontologie (Owen, Prestwich, Forbes), by se dala označit za jednu z prvních akcí na popularizaci dinosauří paleontologie. Již zmínění přírodovědci spolu s 15 dalšími literárními a vědeckými osobnostmi povečeřeli v modelu iguanodona, poskytnutém sochařem Benjaminem W. Hawkinsem. Tento sochař spolupracující s nejvýznamnějším tehdejším paleontologem, Richardem Owenem, podle některých hlasů udělal v polovině 19. století pro popularizaci paleontologie totéž, co Spielberg s Jurským parkem ve století dvacátém. Zájem tisku byl značný. Model byl proveden v životní velikosti (délka 9 metrů od čenichu k ocasu) a nebyl zcela dokončen - chyběla partie zad a pravý bok, což umožňovalo umístit do něj jídelní stůl. K němu se vešlo asi 16 hostů, další seděli u navazujícího stolu postaveného na vyvýšené plošině. Bok byl odstraněn v délce asi pět metrů a využitelný prostor byl ukončen dvěma oblouky o výšce tři metry. Pod obloukem v hlavě "zvířete" seděl sám Richard Owen, který měl na novoročním banketu slavnostní přípitek. Modle lze dodnes spatřit v londýnském Sydenham Hill v Crystal Palace, spolu s dalšími Hawkinsovými sochami. Přestože byl model, vytvořený z cementu a kachlíkových obkládaček, neuvěřitelně nepřesný (původní a zcela špatná viktoriánská představa byla ještě více zdeformována), vzbudil obrovskou senzaci a upozornil na existenci obřích vyhynulých plazů, kteří dostali jméno 12 let před pořádáním sydenhamské večeře.


Zdroje:

http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=275
http://www.naturalhistorymag.com/1208/iguanodon.html
Záhada dinosaurů - Jaroslav Mareš, 1993

Zdroj obrázku:

http://www.cabinetmagazine.org/issues/28/assets/images/selznick_serlin1.jpg

3 komentáře:

  1. Jen snad drobná poznámka - Georges Cuvier se sydenhamské večeře zúčastnit nemohl - zemřel v roce 1832. Jirka

    OdpovědětVymazat
  2. To je ale zvláštní - pravdou je, že k tomuto nemm zdroj písemný, ale na přiloženém obrázku si jasně můžeš všimnout nápisu Cuvier. Otázkou je, jestli ty nápisy nebyly míněny v abstraktnějším smyslu, než jsem je pochopil já - pochybuji, že by se vzhledem k rivalitě mezi Mantellem a Owenem (a také vzhledem k tomu, že dobová věda Mantella ignorovala) oba vyskytli u stejné večeře. Konec konců, Mantell se nemohl zúčastnit, ani kdyby Owen dovolil - zemřel roku 1852. Vzhledem k těmto faktům článek poupravím.

    Mimochodem, díky za tvoje komentáře. Jsem rád, že na blog někdo reaguje a kritické komentáře jsou obzvlášť užitečné...

    OdpovědětVymazat
  3. To je v pořádku, taky se občas někde seknu... ;) člověk prostě vstřebává příliš mnoho informací a bez drobných chyb to ani není možné. Je navíc docela dobře možné, že jeho jméno tam prostě bylo uvedeno z piety...

    OdpovědětVymazat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.