prosince 17, 2008

Nový sauropod a pterosaurus z jihovýchodního Maroka

A po delší době jeden článek, podepřený spíše slabšími zdroji:

Velký úspěch čekal "lovce dinosaurů" na jejich jeden měsíc dlouhé expedici do jihovýchodního Maroka. V této lokalitě, blízko hranic Alžírska, se jim podařilo odhalit pozůstatky dosud neznámého sauropodního dinosaura a nový druh pterosaura. Zatímco dnes je v těchto místech pouze poušť, před zhruba sto miliony let, na přelomu spodní a svrchní křídy, tudy tekla řeka široká jako dnešní Dunaj. V jejím okolí rostly celé lesy a nacházela se zde jezera.

Expedici vedli Nizar Ibrahim, expert na severoafrické dinosaury z University College Dublin a David Martill, profesor paleobiologie na University of Portsmouth. Zúčastnili se rovněž "domácí" paleontologové z Université Hassan II v Casablance - Samir Zouhri a Lahssen Baidder - a další výzkumníci z Portsmouthu - Darren Naish, Robert Loveridge a Richard Hing. Tito paleontologové objevili velký fragment ze špičky zobáku pterosaura a přes metr dlouhý humerus neboli kost pažní sauropoda, jehož délka byla na základě tohoto materiálu odhadnuta asi na 20 metrů. Oba živočichové se zdají být příslušníky nových druhů a oba nálezy jsou v této oblasti extrémně vzácné. Těžko ale říct, zda se můžeme těšit na popis nových druhů, příp. rodů - oběma nálezům chybí dostatek diagnostického materiálu včetně toho nejdůležitějšího, lebky. Zvláště v tomto ohledu je nutné počkat si na studii. Ibrahim objev fosilií dvou (pravděpodobně zcela nových) druhů během jediné expedice komentoval jako pozoruhodný. Ibrahimův kolega, Dr. David Martill, objevu také přikládá velkou hodnotu a zdůraznil, že nálezy býložravců - zvláště takto velkých - jsou v těchto usazeninách a regionu obecně extrémně vzácné. Daily Mail navíc dodává, že je zde i možnost, že nalezená kost je spodní částí femuru. Martill tvrdí: "Na kosti jsme našli některé neobvyklé znaky - na humerus je neobvykle robustní. Na 95 procent jsme si jisti, že jde o humerus, ale pokud by šlo o část femuru, znamenalo by to, že šlo o nepředstavitelně velké zvíře." V tom případě by zvíře mohlo být dlouhé přes 30 metrů a údajně by se tak jednalo o největšího sauropoda všech dob (ve skutečnosti známe i větší sauropody). Martill rovněž naznačil, že by se mohlo jednat o "příbuzného brachiosaura".

David Martill a Nizar Ibrahim preparují kost z okolní horniny a připravují ji k přesunu. Kost objevená v marocké části Sahary zřejmě náleží novému druhu sauropoda.

Pro Martilla má navíc objev lehce osobní význam, protože expedice do této oblasti s cílem najít fosilie sauropodního dinosaura se zúčastnil již roku 1984. Tehdy ale byl neúspěšný kvůli písečné bouři, která je zastihla pouhých několik desítek kilometrů od místa, které si Martill vytipoval jako vhodné pro vykopávky. Přestože roku 1984 neuspěl, byl připraven zopakovat své kroky a to tentokrát skutečně vedlo k objevu fosilií. Navíc spolu se svým kolegou provedl podrobnou analýzu kosti. Ibrahim dokonce na půl roku dlouhém zkoumání fosilií založil svou disertační práci. V ní kromě analýzy sauropodích fosilií rozebírá i pozůstatky pterosaura nalezené na stejné lokalitě, které jsou možná ještě vzácnější. Lehké a tenké kosti pterosaurů se uchovají jen málokdy. Ibrahim také říká, že za situace, kdy většinu pterosauřích fosilií tvoří pouze zuby a fragmenty kostí, je jejich nález 40 cm dlouhé části zobáku dostatečný pro zjištění, že se jedná o nový druh. Daily Mail navíc zmiňuje, že odkryty byly i pterosauří obratle, dlouhé až patnáct centimetrů, což ukazuje na rozpětí křídel asi 6 metrů. Přestože od tohoto zdroje není možné očekávat přesnější klasifikaci, napovědět nám může věta, podle které se v případě nového marockého druhu jedná o příbuzného severoamerického obra z rodu Quetzalcoatlus.

Science Daily, které přejalo materiály poskytnuté přímo University of Portsmouth, dále líčí četné problémy expedice - se zásobováním, transportem fosilií, terénními vozy apod. Případné zájemce odkazuji na kolonku Zdroje. Paleontologové ovšem byly odměněni nejen již zmíněnými nálezy, ale např. i objevem dinosauřích stop, stovek dinosauřích zubů, pozůstatků obřího krokodýla dlouhého přes 15 metrů (to by odpovídalo např. rodu Sarcosuchus, který popsal podle pozůstatků odkrytých rovněž na Sahaře známý paleontolog Paul Sereno). Říční systém zde před sto miliony let pro změnu byl obydlený rybami o délce 2 až 4 metry. Jak konstatuje Ibrahim, území dnes známé jako Sahara tehdy bylo tropickou džunglí. Profesor Samir Zouhri, vedoucí oddělení geologie na Université Hassan II v Casablance je také nadšený. Vyjádřil svou důvěru Nizaru Ibrahimovi a poznamenal, že nalezené fosilie dokonce překonaly jeho očekávání. Zmínil se rovněž o tom, že po studiích v Dublinu budou fosilie vráceny Maroku pro trvalé vystavení.


Zdroje:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1095606/New-dinosaurs-discovered-British-scientists-Sahara-desert.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081216114750.htm

Zdroj obrázku:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1095606/New-dinosaurs-discovered-British-scientists-Sahara-desert.html

Zde je možné nalézt video, na kterém David Martill komentuje nález a samotnou fosilii:

mms://ondemand.port.ac.uk/central/Dinosaur_hb.wmv

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.