září 12, 2008

[popis] Sinocalliopteryx

Sinocalliopteryx

Klasifikace
Saurischia
Theropoda
Neotheropoda
Averostra
Tetanurae
Coelurosauria
Compsognathidae

Období
spodní křída (hauteriv až apt)
136 - 112 Ma

Velikost
délka 2,37 metru
výška ?1 metr

Hmotnost
?25 kg

Výskyt
formace Yixian - Hengdaozi, oblast Sihetun, Beipiao, západní Liaoning, Čína

Druhy
S. gigas Ji, Ji, Lü & Yuan, 2007

Synonyma rodu
/

Informace
Nejdelší kompsognatid a donedávna také největší opeřený neptačí dinosaurus rodu Sinocalliopteryx žil na území dnešní severozápadní Číny ve spodní křídě zhruba před 130 miliony let. Rodové jméno znamená "krásné čínské pírko" (podle autorů studie, řecké pteryx se také překládá jako křídlo), druhové - "gigas" - potom ukazuje na neobvyklou velikost v rámci své skupiny. Holotyp s označením JMP-V-05-8-01 je téměř kompletní a výborně zachovalý a je velkým přínosem pro poznání anatomie kompsognatidů. Zachoval se dokonce dlouhý vláknitý pokryv těla, označovaný někdy jako "protopeří". Přítomnost tohoto integumentu u kompsognatidů jako Sinocalliopteryx nebo Sinosauropteryx (který je řazen do tohoto kladu po reklasifikaci) naznačuje, že peří se poprvé vyvinulo u bazálních celurosaurů a přítomnost peří je možná jednou ze synapomorfií kladu Coelurosauria.

Ačkoli s délkou necelých 2,4 metru (dinosaurier-web z této hodnoty odvozuje i výšku a hmotnost, takové údaje ale nejsou v původní studii obsaženy) je Sinocalliopteryx stále poměrně malým dinosaurem, své příbuzné, jako jsou Compsognathus, Juravenator a Sinosauropteryx překonával velikostí dvakrát až třikrát a byl rovněž výrazně větší než asi 1,6 metru dlouhý Huaxiagnathus. S posledním jmenovaným rodem rovněž Sinocalliopteryx sdílí některé společné znaky, které se nevyskytují u jiných kompsognatidů, ale dalšími znaky se liší i od něj - např. proporčně delší loketní kostí v poměru ke kosti pažní. Lebka tohoto dinosaura je proporčně poměrně velká (měří 29 cm), zato tělo je spíše menší. Ocas je poměrně dlouhý, sestává ze 49 kaudálních obratlů.

Spolu s fosilizovanou kostrou rodu Sinocalliopteryx se našly i čtyři oblázky, dlouhé 15 až 20 mm, které byly autory studie interpretovány jako gastrolity - kameny, které polykají např. plazi a ptáci, aby jim pomáhaly trávit. Daleko zajímavější je ale nález nekompletní nohy dromaeosaurida v břišní dutině. Ta sestává z kompletní tibie, fibuly, metatarzálů a prstů. Podle polohy uvnitř kostry je možné usuzovat, že šlo skutečně o poslední dravcovu kořist.

Nalezený materiál:


Zdroj:

http://www.dinosaurier-web.de/galery/pages_s/sinocalliopteryx.html
Ji, Ji, Lü & Yuan, 2007 - "A New Giant Compsognathid Dinosaur with Long Filamentous Integuments from Lower Cretaceous of Northeastern China" Acta Geologica Sinica Vol. 81 No.1 pp. 8 - 15

Zdroj obrázku:

http://blog02.linkclub.jp/media/2885/20070319-Sinocalliopteryx_gigas.jpg

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.