září 09, 2008

[popis] Kakuru

Kakuru

Klasifikace
Saurischia
Theropoda
Neotheropoda
Averostra
Tetanurae
Avetheropoda
Coelurosauria
Tyrannoraptora?
Maniraptoriformes?
Maniraptora?
Eumaniraptora?
Oviraptoriformes?
Oviraptorosauria?
Avimimidae?

Období
spodní křída (apt)
121-112 Ma

Velikost
délka 1,5 - 2,4 m
výška 0,8 m

Hmotnost
30 - 40 kg

Výskyt
Maree Formation, Andamooka, jižní Austrálie

Druhy
K. kujani Molnar & Pledge, 1980

Synonyma rodu
/

Informace
Australský rod teropoda Kakuru je znám podle opalizovaných pozůstatků , které byly nalezeny v Andamooce v jižní Austrálii. Plastoholotyp s označením SAM P17926 je tvořený téměř kompletní kostí holenní, paratyp SAM 18010 potom tvořený falangem (článkem prstu), u něhož však není zcela jisté, zda patří ke zmíněné holenní kosti; mohlo by ale jít o první článek třetího prstu. Po rekonstrukci se ukázalo, že fosílie kosti sestává z dvou částí, oddělených malou mezerou chybějícího materiálu. Celkem kakuruova holenní kost měří 323 mm, jednotlivé části pak 108 a 215 mm. Vzhledem k neobvyklému způsobu fosilizace nepřekvapí, že poprvé (roku 1973) byla spatřena ve výloze obchodu, a to paleontologem Nevillem Pledge ze South Australian Museum. Fosílie byla v rukách soukromníků přes třicet let, než ji v roce 2004 odkoupilo již zmíněné South Australian Museum za 22000 dolarů. Rodové jméno vychází z legend domorodých obyvatel Austrálie, Aboriginů, a znamená "duhový had" - pravděpodobně tak byl teropod pojmenován podle barev opalizované kosti. Druhové jméno ("kujani") je poté jednou z variant hláskování názvu domorodého kmenu Guyani, který obývá oblasti kolem Andamooky.

Kakuru byl malý hbitý bipední masožravec o délce přibližně 2 metry. Na internetu dostupné rekonstrukce jej většinou zobrazují s krátkým ocasem podobným mongolskému oviraptorosaurovi rodu Avimimus. Struktura nalezené holenní kosti dokazuje, že rod Kakuru patří do nového kladu v rámci Theropoda, jehož potenciální další zástupce zatím neznáme odnikud na světě. Přesná taxonomická pozice tohoto rodu je neznámá. Tibia se zvláště svým spodním koncem podobá druhům Calamospondylus foxii a Coelurus gracilis. Celkově pak připomíná stejnou kost u druhů Microvenator celer a Ornitholestes hermanni. Současné většinové řazení mezi oviraptorosaury je založeno na podobě holenních kostí u druhů Kakuru kujani a "Ingenia" yanshi. Animace, kterou vidíte pod popisem, je opět inspirována značnou shodou tvaru tibie u rodů Kakuru a Avimimus. Do kladu Avimimidae zařadili Kakuru i autoři jeho popisu Molnar a Pledge ve své studii z roku 1988. některé jiné znaky ale tento rod dokonce vyjímají z kladu Tetanurae a řadí jej do kladu Abelisauroidea. Podle Mortimerovy Theropoda DataBase se jedná o bazálního zástupce kladu Tyrannoraptora (klad podřazený Coelurosauria a nadřazený maniraptoriformům).

Rekonstrukce


Na této rekonstrukci je Kakuru zobrazen na základě předpokládané podobnosti s rodem Avimimus.


Opalizované fragmenty kakuruovy tibie.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kakuru
http://www.diosaurier-web.de/
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?p=26477&sid=6358af3e12b11ae0697b96ec154ecd8e
http://images.google.cz/
http://qilong.8m.com/Kakuru.html
http://home.alphalink.com.au/~dannj/kakuru.htm

Zdroje obrázků:

http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?p=26477&sid=6358af3e12b11ae0697b96ec154ecd8e
http://qilong.8m.com/Kakuru.html
http://home.alphalink.com.au/~dannj/kakuru.htm

Více informací lze nalézt na http://qilong.8m.com/Kakuru.html. Můžete rovněž shlédnout alternativní verzi popisu tohoto dinosaura vypracovanou Jiřím Meixnerem, která je dostupná zde na jeho blogu.

Vítám jakékoli upozornění na chyby v tomto popisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.