září 06, 2008

Nejvyšší dinosaurus

Na internetu lze často jako nejvyššího dinosaura najít druh Ultrasauros macintoshi (někdy zapsaný nesprávně jako Ultrasaurus macintoshi). Ten měl podle nejoptimističtějších odhadů dosahovat výšky až 21 metrů. Jenže rod Ultrasauros, popsaný Georgem Olshevskym jako náhrada pro již zabrané jméno Ultrasaurus, je ve skutečnosti chimérou složenou z fosilního materiálu dvou jiných dinosaurů - druhů Supersaurus vivianae a Brachiosaurus altithorax. Největším dinosaurem tak je brachiosaurid Sauroposeidon proteles objevený roku 2000, s výškou odhadovanou na 17 m. Nejvyšší hodnověrné odhady hovoří o 60 stopách, což je asi 18,3 metru. Největší jedinci mohli být samozřejmě ještě větší, ale biomechanický limit pro výšku suchozemského živočicha se nezdá být od hodnoty 20 m příliš daleko. Výrazný rozdíl mezi sedmnácti a jedenadvaceti metry je dán také dnešním odlišným pohledem na držení krku u brachiosauridů - zatímco dříve byli tito dinosauři rekonstruováni s krky vztyčenými kolmo vzhůru (viz Dinosauří omyly), dnes je prokázáno, že nemohli krk zdvihnout ve větším úhlu se zemí než 40°- 50°. Nejde jen o problém pumpování krve do mozku, který by se dal vyřešit, ale o samotnou biomechaniku cervikální páteře.


Tři obři vedle sebe - Seismosaurus, Ultrasauros, Supersaurus. Jen jeden z nich zůstal validním rodem. Ultrasauros, stojící na rekonstrukci uprostřed, je chiméra složená z materiálu brachiosaura a supersaura.


Sauroposeidon proteles ve srovnání s blízce příbuzným brachiosaurem.

Na stránce http://www.interpatagonia.com/paseos/carmen_funes/index_i.html se vyskytuje výškový údaj 21,4 m pro argentinosaura, což je zcela mimo realitu - maximální výška tohoto titanosaura byla 12 metrů a spíše to bylo "jen" okolo 10 metrů. Není vyloučeno, že sauroposeidonovi mohli konkurovat největší jedinci rodu Brachiosaurus. V africkém Tendaguru byly údajně nalezeny fosilizované kosti brachiosaura dlouhého až 33 m, tedy ve velikostní kategorii sauroposeidona. A ačkoli nejvyšší dinosauří smontovaná kostra, patřící druhu B. brancai (někteří řadí tento druh pod rod Giraffatitan) měří i po "napřímení" nohou 13,5 m, i Wikipedia se zmiňuje o izolované fibule (neboli kosti lýtkové) s označením HMN XV2, dlouhé 1340 mm a skapulakorakoidu přisuzovaném právě ultrasaurovi, které ukazují na existenci jedinců větších až o 15 %.


Rekonstrukce dinosaura rodu Brachiosaurus podle Todda Marshalla. Další kandidát na post nejvyššího dinosaura, Sauroposeidon proteles, vypadal zřejmě podobně.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/
http://forum.wildprehistory.org/

Zdroje obrázků:

http://www.igorschockaert.be/fotos/dinosauriers/dino_016.jpg
http://images.google.com/
http://www.marshalls-art.com/images/ipaleo/paleopg17/Brachiosaurus.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat

Sem můžete napsat svůj komentář ke článku.